Nem aprózta el a kampánystartot: tízmilliárd eurót lengetett be Dragnea

Bukarestből osztogatják a polgármestereknek, és csak két irat kell hozzá.
Hirdetés

Tökéletes időzítéssel, az európai parlamenti választások kampányának elején jelentette be Liviu Dragnea, a kormányzó PSD elnöke, hogy ma reggeltől lehet pályázni a Befektetési és Fejlesztési Alap idei tízmilliárd eurójára.

A pénzt elsősorban épületek (óvodák, iskolák, orvosi rendelők, szociális lakások, kultúrházak, konferenciatermek, bentlakások, templomok) felépítésére vagy felújítására, illetve közúti és közüzemi infrastruktúrára hívhatják le települések polgármesterei, regionális fejlesztési egyesületek, illetve egyetemek.

A pénzt Bukarestben osztják, 

derült ki a pártelnök beharangozójából, és mindössze két dokumentum kell a megpályázásához. Ez a két körülmény már elég volt a gyanúhoz, ezért feltúrtuk a kormányzati internetet, hogy megnézzük, tényleg csak két irat szükséges, és melyik ez a kettő.

Kiderült, hogy a tavaly december végi, sokat vitatott 114-es sürgősségi kormányrendelettel létrehozott alapot az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság kezeli, ez bírálja el majd a beérkezett pályázatokat is a beérkezés sorrendjében. Az intézet közvetlenül a kormányfőtitkárságnak van alárendelve. A befektetési alapot húsz évre tervezik.

A nem túl bonyolult pályázati űrlapon legtöbb két oldalon kell indokolni, mire kéri a polgármester a pénzt, és ebbe az űrlapba kell illeszteni a költségvetést is. A másik irat a felépítendő épületre/infrastruktúrára kibocsátott építkezési engedély. A pénzt az Előrejelzési Bizottság a támogatási szerződés aláírásától legtöbb tíz napon belül utalja.

Be kell vallanunk, hogy ennyire szép és vaskos kampánybüdzsét még nem láttunk. És ez csak az első választás az idénre és jövőre esedékes négyből.

A mától pályázható fejlesztési alap körül nem biztos, hogy minden teljesen legális: 

a működését lehetővé tévő sürgősségi kormányrendeletek ellen – bár formálisan jóváhagyta őket – Tudorel Toader volt igazságügyi miniszter több oldalnyi jogi kifogást emelt. Ezt Victor Ponta hozta nyilvánosságra márciusban.

Hirdetés

Toader ellenállása a fejlesztési alappal szemben szerepel azok között az indokok között, amelyek miatt a PSD végül megvált a minisztertől. A büntetőjog sürgősségi kormányrendelettel történő módosításának megtagadása csak a jéghegy csúcsa volt, állítja a stiripesurse.ro, és ezt maga a volt miniszter erősítette meg azzal, hogy a Névtelen Forrásokként fordítható portál cikkét ő maga is megosztotta a Facebook-oldalán.

A Szuverén Befektetési és Fejlesztési Alapot már tavaly létre akarták hozni, ám az alap jogi keretét biztosító törvényt az ellenzék megtámadta az Alkotmánybíróságon, a talárosok pedig nyáron a teljes törvényt alkotmányellenesnek találták.

 

Hirdetés