Bérfuvar
béel
2019. április 26. péntek, 08:30
Nagy sikert arattak a taxisok a bíróságon.
FRISSÍTVE - Az Uber közleményben reagált, amely szerint ők úgy értelmezik az ítéletet, hogy az applikáció használatát nem tiltották be, csupán azt, hogy partnersofőrökkel működjenek együtt. Ezért a továbbiakban csak engedéllyel rendelkező autósokkal dolgoznak együtt.

Újabb fontos csatát nyertek a kolozsvári taxisok az Uber fuvarmegosztóval szemben: a kolozsvári táblabíróság csütörtöki ítéletében helyben hagyta az alapfokú ítéletet, és gyakorlatilag megtiltotta az Ubernek, hogy folytassa szolgáltatásait.

Ez ugyanakkor még nem jogerős ítélet, ugyanazon bíróságon harminc napon belül megfellebbezhető.

A bíróság ítélete szerint megtiltják a cégnek a szabad versenyt sértő tevékenység folytatását.

Az Uber már alapfokon, a kolozsvári kereskedelmi bíróságon megpróbálta elhitetni a bírákkal, hogy nem bérfuvarozó cég, ahogy azt a taxisok állítják, csupán egy olyan applikációt bocsát az ügyfelek – az utasok és az autósok – rendelkezésére, amely révén azok egymásra találhatnak. Vagyis tulajdonképpen e-kereskedelemmel foglalkoznak, nem utasszállítással.

A bírák azonban nem így gondolták, szerintük ugyanis az Uber elválaszthatatlan az utasszállítástól, így meg kell felelnie az erre vonatkozó követelményeknek.

A kolozsvári táblabíróság csütörtöki döntésében szintén a taxisoknak adott igazat, és arra kötelezte az Ubert, hogy azonnal vessen véget a korrekt versenyt sértő tevékenységével.

Vagyis: ne használja az applikációt Kolozsvár területén.

Az ítéletet az Ubernek egy nagy példányszámú lapban is közzé kell tennie.

Az Uber 2016 óta van jelen Kolozsváron, és akárcsak mindenhol a világon, ahol megjelentek, azonnal nekik mentek a taxisok. A bérfuvarozók baja az, hogy míg nekik taxisengedélyre van szükségük, szigorú feltételeknek kell megfelelniük, és az autójukat is csak személyfuvarozásra használhatják, addig az Uberrel gyakorlatilag bárki szállíthat utast, akinek autója van.

A taxisok mostani sikere ugyan jelentős, de még nem végleges: bár az őket képviselő ügyvédi iroda szerint jogerős az ítélet, harminc napon belül megfellebbezhető.

Úgyhogy ennek a pernek valószínűleg még messze a vége.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.