Fesztiválszezonindító
MTímea
2019. április 26. péntek, 18:43
A városünnep közel 240 eseményből álló programjából szemezgettünk. Íme a hat, szerintünk kihagyhatatlan esemény.

Szerdán, a Sepsiszentgyörgyöt rettegésben tartó sárkány legyőzésével vette kezdetét Erdély egyik legnagyobb és legszínesebb városünnepe, mely 12 nap alatt közel 240 programmal várja az érdeklődőket. A kulturális hét laza felvezetést nyújt a május 2. és 5. között csúcsosodó össznépi dínomdánomra. A város legfontosabb egyházi, civil és művelődési központjai megnyitják kapuikat legalább egy-egy program erejéig. A leginkább várt vásári forgatag és a könnyűzenei koncertek helyszíne a főtér és környéke lesz.

Bár sok fizetős eseményre már elfogytak a jegyek, érdemes alaposan áttanulmányozni a programot, ugyanakkor abban is bízhatnak a kitartó érdeklődők, hogy ahol lehetséges, pótszékeket helyeznek el a szervezők. A jegyiroda mellett a biletmaster.ro oldalon vásárolhatóak meg a belépők, a teljes programot pedig a www.szentgyorgynapok.ro honlapon lehet átbogarászni. Mi is ezt tettük, és kiemeltünk hat olyan programpontot, melyet semmiképpen nem hagynánk ki.

1. Irodalom: Erdős Virág – Ahány test épp annyi lélek

Erdős Virág líráját mi nagyon szeretjük, és nem feltétlenül azért, mert népszerű zenekarok tolmácsolásában (is) hallhatjuk a gyakran mellbevágó sorokat, hanem mert saját gondolatainkkal szembesítenek, megtaláljuk benne mindennapjaink abszurditását. És még a gyermekversei is bájosak, nem a rossz értelemben.

Ahány test épp annyi lélek – közönségtalálkozó Erdős Virág magyarországi költővel, íróval. Beszélgetőtárs: László Noémi kolozsvári költő, műfordító. Időpont: hétfő, április 29-én, 18 óra. Helyszín: Szimpla.

 

2. Sugásfürdői majális

Az idei Szent György Napok egyik különlegessége a Sugásfürdői Majális, melynek célja az egészséges életmód népszerűsítése. Az egész napos programkínálatban szerepel gyalogtúra, kerékpározás, reggeli torna, műfalmászás, lábtenisz-bajnokság, egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, bográcsozás, borvízkóstoló, pisztrángsütés, és Orbán Gabi triálos is bemutatkozik. Részletek: itt.

3.  Luiza Zan Quartet: All 4 Love

Luzia Zan nemcsak Románia, hanem az egész kontinens egyik legérdekesebb, legeredetibb dzsesszénekesnője, aki úgy ötvözi a funk, a rhythm&blues, a hip hop, valamint a bossa nova stílusait, hogy öröm hallgatni. De tényleg. Az énekesnő nem véletlenül nyert többször is elismerést a Montreux-i Dzsessz Fesztivál énekes versenyén. A Szent György Napok zárónapján, vasárnap, 18 órától hallható a főszínpadon.

4. Fénypecázás Bach Mátéval 

Bach Máté fotográfus nevével a Suit up! Írók öltönyben című kötete megjelenésekor találkoztunk először. A budapesti fotóművész szociális munkás szakon diplomázott, és ez meg is látszik munkáin. Dolgozott hajléktalanszállón, élt együtt dél-magyarországi beás cigányokkal, mindezt fotósorozatban és dokumentumfilmben örökítette meg, akárcsak szarajevói és gucai tartózkodását, ahol „egy érzést keresett”. Sűrűn kattintgatott egy dániai idősotthonban, Helsinkiben, a Vajdasági Tanyaszínházban vagy egy bokszklubban tett látogatása alkalmával is. A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben ismerhetjük meg személyesen, ahol Fénypecázás címmel vetített képes előadást tart. Időpont: május 1., 18 óra. 

5. Tarja Turunen finn énekesnő, a Nightwish együttes volt énekesének fellépése

Aki a Nightwish fénykorában élte ifjú felnőttkora fénykorát, annak Tarja Turunen angyali szopránja rég elfeledett bulik emlékeit idézi fel. Mi már csak ezért is részt vennénk a koncertjén, bár igaz, szinte hazajár Romániába, annyi fellépése volt már az országban, elsősorban Nagyszebenben. A vokalista hírneve és népszerűsége nem csökkent a Nightwish-ből való kiválása óta, de zenéje sok átalakuláson ment át: repertoárjában a megszokott metálos elemektől a klasszikus hangzásig minden megtalálható. A szentgyörgyi koncertje vasárnap, 20:30-kor kezdődik a főszínpadon.

 

6. Gasztronómia, borkóstolás, vásár és tűzijáték

Kulturálódni is jó, de valljuk be, a legjobb dolog egy fesztiválon céltalanul bóklászni a vásári forgatagban, barátokkal sörözni vagy borozni a kihagyhatatlan kürtős kalács, csóré kolbász vagy lángos „társaságában”. Minden bizonnyal ez lesz a Szent György Napok idei legnépszerűbb programpontja is. És persze az elmaradhatatlan tűzijáték. 

Jó szórakozást, boldog fesztiválszezon-indítást!

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.