Fesztiválszezonindító
Timi
2019. április 26. péntek, 18:43
A városünnep közel 240 eseményből álló programjából szemezgettünk. Íme a hat, szerintünk kihagyhatatlan esemény.

Szerdán, a Sepsiszentgyörgyöt rettegésben tartó sárkány legyőzésével vette kezdetét Erdély egyik legnagyobb és legszínesebb városünnepe, mely 12 nap alatt közel 240 programmal várja az érdeklődőket. A kulturális hét laza felvezetést nyújt a május 2. és 5. között csúcsosodó össznépi dínomdánomra. A város legfontosabb egyházi, civil és művelődési központjai megnyitják kapuikat legalább egy-egy program erejéig. A leginkább várt vásári forgatag és a könnyűzenei koncertek helyszíne a főtér és környéke lesz.

Bár sok fizetős eseményre már elfogytak a jegyek, érdemes alaposan áttanulmányozni a programot, ugyanakkor abban is bízhatnak a kitartó érdeklődők, hogy ahol lehetséges, pótszékeket helyeznek el a szervezők. A jegyiroda mellett a biletmaster.ro oldalon vásárolhatóak meg a belépők, a teljes programot pedig a www.szentgyorgynapok.ro honlapon lehet átbogarászni. Mi is ezt tettük, és kiemeltünk hat olyan programpontot, melyet semmiképpen nem hagynánk ki.

1. Irodalom: Erdős Virág – Ahány test épp annyi lélek

Erdős Virág líráját mi nagyon szeretjük, és nem feltétlenül azért, mert népszerű zenekarok tolmácsolásában (is) hallhatjuk a gyakran mellbevágó sorokat, hanem mert saját gondolatainkkal szembesítenek, megtaláljuk benne mindennapjaink abszurditását. És még a gyermekversei is bájosak, nem a rossz értelemben.

Ahány test épp annyi lélek – közönségtalálkozó Erdős Virág magyarországi költővel, íróval. Beszélgetőtárs: László Noémi kolozsvári költő, műfordító. Időpont: hétfő, április 29-én, 18 óra. Helyszín: Szimpla.

 

2. Sugásfürdői majális

Az idei Szent György Napok egyik különlegessége a Sugásfürdői Majális, melynek célja az egészséges életmód népszerűsítése. Az egész napos programkínálatban szerepel gyalogtúra, kerékpározás, reggeli torna, műfalmászás, lábtenisz-bajnokság, egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, bográcsozás, borvízkóstoló, pisztrángsütés, és Orbán Gabi triálos is bemutatkozik. Részletek: itt.

3.  Luiza Zan Quartet: All 4 Love

Luzia Zan nemcsak Románia, hanem az egész kontinens egyik legérdekesebb, legeredetibb dzsesszénekesnője, aki úgy ötvözi a funk, a rhythm&blues, a hip hop, valamint a bossa nova stílusait, hogy öröm hallgatni. De tényleg. Az énekesnő nem véletlenül nyert többször is elismerést a Montreux-i Dzsessz Fesztivál énekes versenyén. A Szent György Napok zárónapján, vasárnap, 18 órától hallható a főszínpadon.

4. Fénypecázás Bach Mátéval 

Bach Máté fotográfus nevével a Suit up! Írók öltönyben című kötete megjelenésekor találkoztunk először. A budapesti fotóművész szociális munkás szakon diplomázott, és ez meg is látszik munkáin. Dolgozott hajléktalanszállón, élt együtt dél-magyarországi beás cigányokkal, mindezt fotósorozatban és dokumentumfilmben örökítette meg, akárcsak szarajevói és gucai tartózkodását, ahol „egy érzést keresett”. Sűrűn kattintgatott egy dániai idősotthonban, Helsinkiben, a Vajdasági Tanyaszínházban vagy egy bokszklubban tett látogatása alkalmával is. A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben ismerhetjük meg személyesen, ahol Fénypecázás címmel vetített képes előadást tart. Időpont: május 1., 18 óra. 

5. Tarja Turunen finn énekesnő, a Nightwish együttes volt énekesének fellépése

Aki a Nightwish fénykorában élte ifjú felnőttkora fénykorát, annak Tarja Turunen angyali szopránja rég elfeledett bulik emlékeit idézi fel. Mi már csak ezért is részt vennénk a koncertjén, bár igaz, szinte hazajár Romániába, annyi fellépése volt már az országban, elsősorban Nagyszebenben. A vokalista hírneve és népszerűsége nem csökkent a Nightwish-ből való kiválása óta, de zenéje sok átalakuláson ment át: repertoárjában a megszokott metálos elemektől a klasszikus hangzásig minden megtalálható. A szentgyörgyi koncertje vasárnap, 20:30-kor kezdődik a főszínpadon.

 

6. Gasztronómia, borkóstolás, vásár és tűzijáték

Kulturálódni is jó, de valljuk be, a legjobb dolog egy fesztiválon céltalanul bóklászni a vásári forgatagban, barátokkal sörözni vagy borozni a kihagyhatatlan kürtős kalács, csóré kolbász vagy lángos „társaságában”. Minden bizonnyal ez lesz a Szent György Napok idei legnépszerűbb programpontja is. És persze az elmaradhatatlan tűzijáték. 

Jó szórakozást, boldog fesztiválszezon-indítást!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30955
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.