Inkompetens kókler az országos gyógyszerügynökség élén. Is

Megbukott a gyógyszerészeti felvételin, most ő irányítja azt a hivatalt, amely megszabja, milyen gyógyszerek kerülnek be vagy épp ki a hazai piacról.
Hirdetés

Ismerkedjenek meg a 36 éves Marius Daniel Șișu nevével: a kormány őt nevezte ki februárban az Országos Gyógyszerügynökség élére. Ez a hivatal dönti el, milyen gyógyszerek és milyen támogatással kapnak helyet a romániai piacon.

Marius Daniel Șișu gondoskodott róla, hogy csak a neve legyen ismert: nemcsak életrajza hiányzik a kinevezés mellől, de a nyomát is igyekezett eltüntetni az internetről annak, hogy messze nem szakértője annak a területnek, amelynek vezetésére a PSD-kormány kinevezte, derül ki a Recorder cikkéből.

A Recorder.ro újságírói azonban egyszerű guglizással, illetve cégadatbázisból kiderítették, hogy Marius Daniel Șișunak még a felvételije sem sikerült a megfelelő profilú egyetemre, nemhogy diplomát szereznie; az általa eddig gründolt vagy vezetett patikák zöme pedig becsődölt, és milliós állami tartozást halmozott fel.

A Google találati archívuma ugyanis megőrizte azt az információt, hogy a Craiovai Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 2018-as felvételijén Șișu elbukott, még ha a sikertelen felvételizők listáját tartalmazó fájlt az egyetem azóta el is távolította a szerveréről.

A termene.ro cégadatbázis pedig hét olyan gyógyszerforgalmazó céget is kiadott Șișu nevével összefüggésben, amelyeket azóta vagy töröltek, vagy feloszlattak, vagy épp csődeljárás alatt áll.

Hirdetés

Az újságírók megkeresésére Marius Daniel Șișu azt válaszolta a hozzáértését firtató kérdésre, hogy „ha kineveztek, azt jelenti, hogy felkészült vagyok”. Azért nevezték ki, mert elődje, a 35 éves patikus és gyógyszerforgalmazó, Adriana Cotel átkerült a hétmilliárd euró költségvetésű Országos Egészségbiztosító Pénztár élére, és ott sem tartotta fontosnak publikálni az életrajzát, jegyzi meg a Recorder.

Annyi biztos, hogy az év elején az adóhatóság élére kinevezett Mihaela Triculescu sem a hozzáértésével érdemelte ki a funkciót: korábban többször próbált adóellenőrként bekerülni az ANAF-hoz, de egyszer sem tudta megugrani a szintet.

 

Hirdetés