Sokánt!
Jean St'Ay
2019. április 25. csütörtök, 13:23
Ekkora marhaságok hallatán tuti, hogy egy nép, mit egy, kettő nyúl a szavazópecsét után!

Dübörög az európai választási kampány, és válogatott politikusaink elkezdtek versengeni az istenadta nép kegyeiért.
Nem képez kivételt a szabály alól a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) sem, amelynek elnöke az a bizonyos Gabriel Oprea (ex-belügyér és vádlott), tudják, aki ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádat emelt egy rendőr halálához vezető közúti baleset ügyében, aki lazán odahamisított egy fotóra egy kézfogást Barack Obama amerikai elnökkel, ja, és aki mellesleg fekete öves plagizátor.

Na, ez a jeles vezér és sleppje országos kampánykörútra indult. És persze, Erdélyben kezdték. Brassó után rögtön Kovásznára deszantolták magukat, ahol szépen bemutatkoztak és elmondták, mi a programjuk. Erről nem beszélünk most, mert kit érdekel. Az viszont talán érdekes apróság, hogy a párt első számú európai parlamenti jelöltje az az Ilie „Nasty” Năstase, aki legutóbb – szintén egy rendkívüli választási kampányperformansz keretében – azzal igazolta vérbeli gentleman mivoltát, hogy leöntötte az egyik ellenfél, Traian Băsescu kapitány választási kampányportréját kávéval.

Na de vissza a kovásznai kampányrendezvényhez. Ahol egy szemfüles újságíró megkérdezte pártelnök urat, mivel fogja rávenni a kovásznaiakat, hogy az UNPR jelöltjeire szavazzanak. (Nastyra!) Mire pártelnök úr ezt mondta:

„Az UNPR egy komoly párt (ki is mert volna ebben kételkedni, ilyen nevek és pedigrék láttán), amelynek himnuszát Kovászna és Hargita megyében másképp értik (értik?): Mi románok vagyunk! (Na, tuti, hogy erre Kovászna és Hargita megye teljes lakossága hanyatt-homlok fog rohanni az urnák elé.)

De tovább is van, mondjuk még:

„Hisszük azt, hogy együtt, itt (igyekszünk hűen fordítani elnök úr emeletes marhaságait és rettenetes szintaxisát), románok, nemzetiségtől függetlenül, magyarok és más nemzetiségek (itt két észrevételünk van: egyrészt, elnök úr szavai alapján úgy tűnik, a románok több nemzetiségből állnak, he he, másrészt ez a szlogen emlékeztet minket egy bizonyos Nicolae Ceaușescu nevű kommunista diktátor hasonló szavajárására), nekünk együtt kell építkeznünk Európáért (mi van?), ám ugyanakkor teljes komolysággal állítjuk (vagyis eddig viccelt, elnök úr?), hogy Románia Alkotmányát tiszteletben kell tartani (hallatszik, Európa? Vagy ez mégsem oda, hanem a székelyeknek szól?), mert az bármely állam alapköve, a mi esetünkben Romániáé (jó, itt már könnyezve röhögünk, a mi esetünkben).”

Ja, Nasty képviselőjelölt nem jelent meg a rendezvényen. Biztos a kávés performanszát piheni ki.

comments powered by Disqus
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
A kolozsvári kutatóval a magyar rockzene és a kommunista rendszer viszonyáról beszélgettünk. Azt is elárulta, hogy szerinte melyik a rendszerváltás zenekara.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.