Sokánt!
Jean St'Ay
2019. április 25. csütörtök, 13:23
Ekkora marhaságok hallatán tuti, hogy egy nép, mit egy, kettő nyúl a szavazópecsét után!

Dübörög az európai választási kampány, és válogatott politikusaink elkezdtek versengeni az istenadta nép kegyeiért.
Nem képez kivételt a szabály alól a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) sem, amelynek elnöke az a bizonyos Gabriel Oprea (ex-belügyér és vádlott), tudják, aki ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádat emelt egy rendőr halálához vezető közúti baleset ügyében, aki lazán odahamisított egy fotóra egy kézfogást Barack Obama amerikai elnökkel, ja, és aki mellesleg fekete öves plagizátor.

Na, ez a jeles vezér és sleppje országos kampánykörútra indult. És persze, Erdélyben kezdték. Brassó után rögtön Kovásznára deszantolták magukat, ahol szépen bemutatkoztak és elmondták, mi a programjuk. Erről nem beszélünk most, mert kit érdekel. Az viszont talán érdekes apróság, hogy a párt első számú európai parlamenti jelöltje az az Ilie „Nasty” Năstase, aki legutóbb – szintén egy rendkívüli választási kampányperformansz keretében – azzal igazolta vérbeli gentleman mivoltát, hogy leöntötte az egyik ellenfél, Traian Băsescu kapitány választási kampányportréját kávéval.

Na de vissza a kovásznai kampányrendezvényhez. Ahol egy szemfüles újságíró megkérdezte pártelnök urat, mivel fogja rávenni a kovásznaiakat, hogy az UNPR jelöltjeire szavazzanak. (Nastyra!) Mire pártelnök úr ezt mondta:

„Az UNPR egy komoly párt (ki is mert volna ebben kételkedni, ilyen nevek és pedigrék láttán), amelynek himnuszát Kovászna és Hargita megyében másképp értik (értik?): Mi románok vagyunk! (Na, tuti, hogy erre Kovászna és Hargita megye teljes lakossága hanyatt-homlok fog rohanni az urnák elé.)

De tovább is van, mondjuk még:

„Hisszük azt, hogy együtt, itt (igyekszünk hűen fordítani elnök úr emeletes marhaságait és rettenetes szintaxisát), románok, nemzetiségtől függetlenül, magyarok és más nemzetiségek (itt két észrevételünk van: egyrészt, elnök úr szavai alapján úgy tűnik, a románok több nemzetiségből állnak, he he, másrészt ez a szlogen emlékeztet minket egy bizonyos Nicolae Ceaușescu nevű kommunista diktátor hasonló szavajárására), nekünk együtt kell építkeznünk Európáért (mi van?), ám ugyanakkor teljes komolysággal állítjuk (vagyis eddig viccelt, elnök úr?), hogy Románia Alkotmányát tiszteletben kell tartani (hallatszik, Európa? Vagy ez mégsem oda, hanem a székelyeknek szól?), mert az bármely állam alapköve, a mi esetünkben Romániáé (jó, itt már könnyezve röhögünk, a mi esetünkben).”

Ja, Nasty képviselőjelölt nem jelent meg a rendezvényen. Biztos a kávés performanszát piheni ki.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30933
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.