Habemus papam
Szerző: Főtér.ro
2019. április 24. szerda, 11:27
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.

Több mint száztízezren vannak, akik biztos jelen lesznek a római katolikus egyház fejének, Ferenc pápának a június elsejei csíksomlyói látogatásán. Az online regisztrációt ma zárták le a pontifex.ro oldalon. Az adatok feldolgozása azonban még tart, egyéni jelentkezők esetén meghaladja a 90 százalékot, míg a csoportoknál az 50 százalékot – közölte a Romkat.ro.

A szervezők szerint még legalább másfél hét kell ahhoz, hogy tisztán lássák a résztvevők létszámát, még 13 509 darab regisztrációt kell feldolgozni. A jelenlegi állás a következő:

a regisztráltak száma meghaladja a 110 ezret, ebből 75 ezer személy csoporttal érkezik.

Biztosan jelen lesz 362 pap, diakónus, kispap, 161 szerzetesnő, szerzetes, továbbá 95 beteg, mozgáskorlátozott személy. Ami meglepő, hogy négyezer fős csoport is jelentkezett a nagy eseményre, ők a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia hívei, szám szerint 4092-en. A megyeszékhely Szent Ágoston-plébániája is nagy számban képviselteti magát, 1618-an regisztráltak.

Sokan jönnek csángók is, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 1300 személyt regisztrált, több mint 30 busszal érkeznek.

Akárcsak a búcsú idején, a csíksomlyói pápalátogatáson is az egész Kárpát-medencéből jönnek zarándokok. Magyarországról, Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről is jelentkeztek csoportok. A történelmi eseményen – mint írtuk – olyanok is részt vehetnek, akik nem regisztráltak, azonban őket nem engedik be a kordonnal körbevett biztonsági területre, így jóval távolabbról, többnyire kivetítőn követhetik végig a pápai szentmisét.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?