Fotó: Facebook |Csíksomlyó - kegyhely
Habemus fedél
Szerző: Főtér.ro
2019. április 23. kedd, 12:19
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.

Leszedték a keresztvizet a hívek a csíksomlyói Hármashalom oltár új fedelének készítőiről, és mindazokról, akik ludasak a Makovecz Imre által tervezett oltár átalakításában. Az organikus magyar építészet megálmodója nem ilyesmit toldott volna hozzá korábbi művéhez, vélik.

A csíksomlyói kegyhely működtetői hétfőn tették közzé Facebook-oldalukon a pápafedél látványterveit, és hiába húsvét szent ünnepe, a poszt nem várt ellenérzést és ennek megfelelő kommenthadjáratot generált.

„Makovecz Imre forog a sírjában”,

„Borzalmas!”, „Ronda!”, „Remélem Pünkösdre lebontják, vagy elviszi a vihar!”, „Vissza, mindent vissza!”, „Ki engedélyezte ezt a förmedvényt?” – és még sorolhatnánk a több mint kétszáz hozzászólás közül a legcifrábbakat. Mert helyeslő megjegyzés alig akad. A megszólalok zöme úgy látja, a modern szerkezet nemcsak tájidegen, de

eltakarja a Hármashalom oltár magyar szimbólumrendszerét, a kettőskereszt-, hármashalom-kompozíciót.

És háttérbe szorítja ennek, illetve magának a helynek, a Nyeregnek az üzenetét. Sőt, a kommentelők attól is tartanak, hogy az oltár melletti zászlórudakra többek között a román zászló kerül a Vatikán fejének látogatásakor.

Az oltár felújítása és kibővítése zömében adományokból valósul meg, a kegyhely működtetői szerint hétfőn, azaz a pápalátogatás előtti negyvenedik napon a szükséges összeg 60,77 százaléka állt a rendelkezésükre, ami adományból és pályázati pénzből gyűlt össze. Ebből kifizették az előleget és elkezdődött a szerkezet legyártása, írták.

A Hármashalom oltárt Ferenc pápa június elsejei látogatása miatt fedik be, illetve újítják fel – erről ITT írtunk. A felújítás tervét Bogos Ernő csíkszeredai műépítész készítette, aki a Makovecz Imre által megálmodott oltár tervezésében és építésében is részt vett.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30902
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.