Fotó: Facebook |Csíksomlyó - kegyhely
Habemus fedél
Szerző: Főtér.ro
2019. április 23. kedd, 12:19
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.

Leszedték a keresztvizet a hívek a csíksomlyói Hármashalom oltár új fedelének készítőiről, és mindazokról, akik ludasak a Makovecz Imre által tervezett oltár átalakításában. Az organikus magyar építészet megálmodója nem ilyesmit toldott volna hozzá korábbi művéhez, vélik.

A csíksomlyói kegyhely működtetői hétfőn tették közzé Facebook-oldalukon a pápafedél látványterveit, és hiába húsvét szent ünnepe, a poszt nem várt ellenérzést és ennek megfelelő kommenthadjáratot generált.

„Makovecz Imre forog a sírjában”,

„Borzalmas!”, „Ronda!”, „Remélem Pünkösdre lebontják, vagy elviszi a vihar!”, „Vissza, mindent vissza!”, „Ki engedélyezte ezt a förmedvényt?” – és még sorolhatnánk a több mint kétszáz hozzászólás közül a legcifrábbakat. Mert helyeslő megjegyzés alig akad. A megszólalok zöme úgy látja, a modern szerkezet nemcsak tájidegen, de

eltakarja a Hármashalom oltár magyar szimbólumrendszerét, a kettőskereszt-, hármashalom-kompozíciót.

És háttérbe szorítja ennek, illetve magának a helynek, a Nyeregnek az üzenetét. Sőt, a kommentelők attól is tartanak, hogy az oltár melletti zászlórudakra többek között a román zászló kerül a Vatikán fejének látogatásakor.

Az oltár felújítása és kibővítése zömében adományokból valósul meg, a kegyhely működtetői szerint hétfőn, azaz a pápalátogatás előtti negyvenedik napon a szükséges összeg 60,77 százaléka állt a rendelkezésükre, ami adományból és pályázati pénzből gyűlt össze. Ebből kifizették az előleget és elkezdődött a szerkezet legyártása, írták.

A Hármashalom oltárt Ferenc pápa június elsejei látogatása miatt fedik be, illetve újítják fel – erről ITT írtunk. A felújítás tervét Bogos Ernő csíkszeredai műépítész készítette, aki a Makovecz Imre által megálmodott oltár tervezésében és építésében is részt vett.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30902
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.