nyelv-öl-ködés
Jean St'Ay
2019. április 23. kedd, 18:22
Amelyet ráadásul épp egy, a közoktatás színvonalának emelését célzó eseményen ejtett?

Igaz a mondás: a szegény bakizót még az ág is húzza. Mert, ugye, nem elég, hogy Viorica Dăncilă a közepes szónokok szintjét is csak alulról súrolja, már ha van papír, amiről a közlendőket felolvassa, ezúttal épp ott beszélt a nyelvhelyesség mellé (nyilván nem szabadon, hanem papírról olvasva), ahol többek közt épp a nyelvhasználat helyességére került (volna) a hangsúly: a kormány épületében szervezett fórumon, amely a közoktatás színvonalának emelését célozta meg.

Ezt mondta a hölgy:

„Ha nevelő, tanító vagy tanár vagy, ez azt jelenti, hogy...”

És itt a nyelvhelyességnek megfelelően ennek kellett volna következnie:

„… hogy te magad tanulsz nap mint nap, és lépést tartasz az új oktatási módszerekkel, amelyek vonzóbbak és közelebb állnak a gyermekekhez.”

Oké, de nem ezt mondta olvasta fel a papírról a miniszterelnök asszony. Hanem ezt:

„… hogy ő maga tanulsz nap mint nap, és lépést tartasz az új oktatási módszerekkel, amelyek vonzóbbak és közelebb állnak a gyermekekhez.”

A magyar nyelv térfelén egyszerűen idióta lenne, aki ilyet mondana olvasna fel egy papírról. Románul viszont nagyon pici a különbség a te magadat jelentő însuți, illetve az ő magát jelentő însuși között. De úgy tűnik, hiába kicsi a különbség, a jó miniszterelnök asszonynak sikerült beletrafálnia.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30906
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.