Képünk illusztráció.
Épített ökörség
papmeli
2019. április 23. kedd, 09:56
Mégsem lesz egyforma kockák halmaza a Pece-parti Párizs?

Nagyvárad megőrizheti sokszínűségét, a klasszicista, barokk és szecessziós épületek változatosságát, amely jelenleg uralja a belvárost. Legalábbis erre ad reményt a Bihar megyei Törvényszék ítélete, mely törvénytelennek nyilvánította az ezt megszüntetni akaró tanácsi határozatot. Azt, mellyel Ilie Bolojan polgármester egyenépületeket akar kreálni a nagy gonddal felújított belvárosban.

Az inkriminált szabályzat – ITT írtunk róla – nem kevés lakosnál ütötte ki a biztosítékot, hiszen számos váradit érintene. Ilie Bolojan ugyanis 50 százalékkal növelt ingatlanadót vetne ki mindazokra, akiknek belvárosi tulajdona alacsonyabb a környező épületeknél, vagy homlokzata a szomszédos házaktól eltérően helyezkedik el az utcafronton. Azaz,

ha a tulaj nem akar többet adózni, a szomszédos házakhoz kell igazítania különcködő ingatlanát.

A drasztikus szabályzat kapott hideget-meleget a lakosoktól és a műemlékvédőktől egyaránt, míg a Bihar megyei prefektúra meg nem támadta a közigazgatási bíróságon. A Bihar megyei Törvényszék most kimondta: a tanácsi határozat több okból is törvénytelen. Egyrészt procedurális okokból: a tanácsosok nem kaptak elegendő időt a megvitatására. Másrészt adminisztratív okokból:

a városvezetés nem róhat ki pluszilletéket utólag olyan ingatlanokra, melyekre korábban maga adott építkezési engedélyt.

Nem beszélve arról, hogy a tulajdonhoz való jogot is sérti, melyet az alkotmány is garantál. Ilie Bolojannak 15 nap áll a rendelkezésére, hogy megfellebbezze az ítéletet, és ahogy ismerjük, meg is teszi. A polgármester azzal indokolta az előreláthatóan Nagyvárad épített örökségének uniformizálását eredményező kezdeményezést, hogy így akarja fejlesztésre bírni a lakosokat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30897
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.