Képünk illusztráció.
Épített ökörség
papmeli
2019. április 23. kedd, 09:56
Mégsem lesz egyforma kockák halmaza a Pece-parti Párizs?

Nagyvárad megőrizheti sokszínűségét, a klasszicista, barokk és szecessziós épületek változatosságát, amely jelenleg uralja a belvárost. Legalábbis erre ad reményt a Bihar megyei Törvényszék ítélete, mely törvénytelennek nyilvánította az ezt megszüntetni akaró tanácsi határozatot. Azt, mellyel Ilie Bolojan polgármester egyenépületeket akar kreálni a nagy gonddal felújított belvárosban.

Az inkriminált szabályzat – ITT írtunk róla – nem kevés lakosnál ütötte ki a biztosítékot, hiszen számos váradit érintene. Ilie Bolojan ugyanis 50 százalékkal növelt ingatlanadót vetne ki mindazokra, akiknek belvárosi tulajdona alacsonyabb a környező épületeknél, vagy homlokzata a szomszédos házaktól eltérően helyezkedik el az utcafronton. Azaz,

ha a tulaj nem akar többet adózni, a szomszédos házakhoz kell igazítania különcködő ingatlanát.

A drasztikus szabályzat kapott hideget-meleget a lakosoktól és a műemlékvédőktől egyaránt, míg a Bihar megyei prefektúra meg nem támadta a közigazgatási bíróságon. A Bihar megyei Törvényszék most kimondta: a tanácsi határozat több okból is törvénytelen. Egyrészt procedurális okokból: a tanácsosok nem kaptak elegendő időt a megvitatására. Másrészt adminisztratív okokból:

a városvezetés nem róhat ki pluszilletéket utólag olyan ingatlanokra, melyekre korábban maga adott építkezési engedélyt.

Nem beszélve arról, hogy a tulajdonhoz való jogot is sérti, melyet az alkotmány is garantál. Ilie Bolojannak 15 nap áll a rendelkezésére, hogy megfellebbezze az ítéletet, és ahogy ismerjük, meg is teszi. A polgármester azzal indokolta az előreláthatóan Nagyvárad épített örökségének uniformizálását eredményező kezdeményezést, hogy így akarja fejlesztésre bírni a lakosokat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30897
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.