Pénz beszél
MTímea
2019. április 19. péntek, 17:09
A PSD állami támogatása közel háromszor nagyobb, mint az európai szocialistákat tömörítő pártcsaládnak.

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb a pártok működésére fordított összeg: 2018-ban 37 millió eurót, idén már 85 millió eurót (azaz 400 millió lejt) osztanak szét a pártok között. A bukaresti EFOR agytröszt kimutatása szerint tíz év alatt hússzorosára nőtt a támogatás értéke, ilyen nagy fokú emelést az infláció vagy a bruttó hazai termék (GDP) alakulása nem indokolt.

A pártfinanszírozási törvény tavalyi módosítása után jelentősen nőttek az állami párttámogatások, amiből a Szociáldemokrata Párt (PSD) profitál a leginkább. A Liviu Dragnea vezette párt

2019-ben nagyobb összeget zsebel be, mint az európai szocialisták pártcsaládja,

a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. Egy korábbi kalkuláció szerint a PSD 35 millió eurót, míg az európai pártcsalád 16 milliót tudhat magáénak.

Az európai országok pártfinanszírozási rendszerei különböző elvek mentén alakultak ki, így tagállamonként változó az állami támogatás mértéke. Az adatokból azonban egyértelműen megállapítható, hogy egyetlen országban sem haladja meg az összeg a Romániában tavaly kifizetett 37 millió eurót, nem szólva az idei 85 millióról.

Az EFOR szerint több probléma is felmerül a román pártfinanszírozási törvénnyel kapcsolatosan. Például nem pontosítja, hogy mi történik a költségvetési ciklus végén az el nem költött pénzzel, és amennyiben az illető párt számláján marad az összeg, akkor levonják-e a következő támogatás utalásakor. Amennyiben nincs választási év, a pártok jókora összegeket meg tudnak spórolni az állami támogatásból, melyeket kampányok idején használnak fel, előnyt kovácsolva más politikai szervezetekkel szemben.

Az exponenciális növekedésre való tekintettel az EFOR úgy véli,

maximális átláthatóságot kell megkövetelni a pártoktól, és az időszakos pénzügyi jelentéseket állandó és szigorú ellenőrzéseknek kell alávetni.

Az Állandó Választási Hatóságnak (AEP) és a Számvevőszéknek nemcsak a kampány-hozzájárulások, hanem a pártok által év közben elköltött állami pénzek felhasználását is ellenőriznie kell. Ugyanakkor mihamarabb szükséges tisztázni, hogy mi történjen a fel nem használt támogatásokkal – állapítja meg az EFOR tanulmánya.

A 2018 előtti jogszabály azt írta elő, hogy a politikai pártoknak évente kiutalt összeg nem lehet kisebb az állami költségvetés 0,01%-ánál, és nem haladhatja meg annak 0,04%-át. A PSD kevesellte az összeget, ezért átírta a törvényt úgy, hogy a bruttó hazai termékhez viszonyítsák a támogatást.

Klaus Iohannis államfő tavaly január 18-án hirdette ki a törvényt, mely 2017-hez képest tizenháromszor több pénzt hozott a pártoknak.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?