Nincs még egy ország Európában, ahol ilyen masszívan tömnék ki a pártkasszákat

A PSD állami támogatása közel háromszor nagyobb, mint az európai szocialistákat tömörítő pártcsaládnak.
Hirdetés

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb a pártok működésére fordított összeg: 2018-ban 37 millió eurót, idén már 85 millió eurót (azaz 400 millió lejt) osztanak szét a pártok között. A bukaresti EFOR agytröszt kimutatása szerint tíz év alatt hússzorosára nőtt a támogatás értéke, ilyen nagy fokú emelést az infláció vagy a bruttó hazai termék (GDP) alakulása nem indokolt.

A pártfinanszírozási törvény tavalyi módosítása után jelentősen nőttek az állami párttámogatások, amiből a Szociáldemokrata Párt (PSD) profitál a leginkább. A Liviu Dragnea vezette párt

2019-ben nagyobb összeget zsebel be, mint az európai szocialisták pártcsaládja,

a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. Egy korábbi kalkuláció szerint a PSD 35 millió eurót, míg az európai pártcsalád 16 milliót tudhat magáénak.

Az európai országok pártfinanszírozási rendszerei különböző elvek mentén alakultak ki, így tagállamonként változó az állami támogatás mértéke. Az adatokból azonban egyértelműen megállapítható, hogy egyetlen országban sem haladja meg az összeg a Romániában tavaly kifizetett 37 millió eurót, nem szólva az idei 85 millióról.

Az EFOR szerint több probléma is felmerül a román pártfinanszírozási törvénnyel kapcsolatosan. Például nem pontosítja, hogy mi történik a költségvetési ciklus végén az el nem költött pénzzel, és amennyiben az illető párt számláján marad az összeg, akkor levonják-e a következő támogatás utalásakor. Amennyiben nincs választási év, a pártok jókora összegeket meg tudnak spórolni az állami támogatásból, melyeket kampányok idején használnak fel, előnyt kovácsolva más politikai szervezetekkel szemben.

Az exponenciális növekedésre való tekintettel az EFOR úgy véli,

maximális átláthatóságot kell megkövetelni a pártoktól, és az időszakos pénzügyi jelentéseket állandó és szigorú ellenőrzéseknek kell alávetni.

Hirdetés

Az Állandó Választási Hatóságnak (AEP) és a Számvevőszéknek nemcsak a kampány-hozzájárulások, hanem a pártok által év közben elköltött állami pénzek felhasználását is ellenőriznie kell. Ugyanakkor mihamarabb szükséges tisztázni, hogy mi történjen a fel nem használt támogatásokkal – állapítja meg az EFOR tanulmánya.

A 2018 előtti jogszabály azt írta elő, hogy a politikai pártoknak évente kiutalt összeg nem lehet kisebb az állami költségvetés 0,01%-ánál, és nem haladhatja meg annak 0,04%-át. A PSD kevesellte az összeget, ezért átírta a törvényt úgy, hogy a bruttó hazai termékhez viszonyítsák a támogatást.

Klaus Iohannis államfő tavaly január 18-án hirdette ki a törvényt, mely 2017-hez képest tizenháromszor több pénzt hozott a pártoknak.

Hirdetés