Képünk illusztráció.
#dejónektek
Jean St'Ay
2019. április 17. szerda, 13:14
Április 19-én. Jelképesen. Valami alól.

Ez nem vicc! Ezért nem is április elsején volt, hanem április 19-én lesz. Na meg azért is, mert történelmi tény, hogy a győzelmes román hadsereg 1919-ben, ezen a napon szabadította fel Szatmár városát. Hogy mi alól, azt a rendezvénysorozat főszervezője, a Tempora Egyesület nem írta oda, biztos azért, hogy ne hergelődjenek a kedélyek. Valami alól felszabadították Szatmárt, és kész? Ja, és még valamit ünnepelnek Szatmáron ezekben a napokban.

Akit érdekel a rendezvénysor részletes programja, kattintson ide. Akit nem, az hagyja a fenébe. De azért elmondjuk, hogy a román hadsereg április 19-én, pontban délután háromnegyed egykor érkezik a városba, ahol győzelmesen vonul egyet, de nem csak ez lesz ám. A szervezők újrajátsszák azt a remek jelenetet, amikor a száz évvel ezelőtti szatmári hivatalosságok fogadták a bevonuló csapatokat, mégpedig a Szatmári Északi Színház és a Câmpulungi (Hosszúmező) Municípiumi Múzeum hathatós segítségével.

Sőt, a hírek szerint szeretettel várják a szatmáriakat (a maiakat, nem a száz évvel ezelőttieket) a Decebal hídra, mégpedig virággal a kezükben, hogy ovációval, virággal és csókokkal várják a felszabadító román katonákat.

Na, hát nem is tudjuk, röhögjünk-e, sírjunk-e.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30836
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.