Pillanatok műve volt megszabadulni a kegyvesztett igazságügyi minisztertől

A PSD megvonta a politikai bizalmat Tudorel Toadertől, Eugen Nicolicea válthatja a minisztériumi székben.
Hirdetés

Ahogy várható volt, a PSD végrehajtó bizottságának (CEx) mai ülésén véget vetettek a legalább négy hónapja tartó, alig leplezett civakodásnak Tudorel Toader igazságügyi miniszter és a kormány, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD)Liviu Dragneához hű tagjai között. Megvonták az eddigi tárcavezetőtől a politikai bizalmat, ami azt jelenti, hogy távoznia kell a kormányból.

Helyére Eugen Nicolicea kerülhet, aki a harmadik Victor Ponta kormányban vezette a parlamenttel való kapcsolattartás minisztériumát.

Viorica Dăncilă miniszterelnök – miután egy órán át tárgyalt Liviu Dragneával – csak annyit közölt a további kormányátalakítás lehetőségéről, hogy: „Politikai kormány vagyunk, a végrehajtó bizottságban döntünk”. Arra a kérdésre, hogy továbbra is támogatja-e Tudorel Toader minisztert, vagy a szociáldemokrata vezetők meggyőzték a leváltás szükségességéről, a kormányfő így válaszolt: „A PSD ügyvezető elnöke vagyok, normális, hogy beszélek a pártkollégákkal. Várom Toader lemondását”.

Liviu Dragnea és Tudorel Toader között amiatt mérgesedett el a viszony, mert az igazságügyi miniszter (és a persze Viorica Dăncilă kormányfő) az Európai Unió vezetőinek nyomására meghátrált a büntetőjogi reform kapcsán, ami nem tetszett a PSD elnökének, aki közvetlenül is érdekelt abban, hogy a kormány keresztül vigye a sürgősségi kormányrendeleteket. Dragnea korábban úgy fogalmazott, Toader becsapta a PSD-t,  felesleges támadásoknak téve ki a pártot a semmiért, miközben a parlamentben sem haladt tovább a btk.-módosítás folyamata.

Hirdetés

Toader ellen az ellenzék is egyszerű indítványt nyújtott be, aminek a vitáját korábban már háromszor elnapolta a parlament. Ez az indítvány végül szintén szerdán kerül a szenátus elé.

 

Hirdetés