Gabriela Scraba munka közben | Fotó forrása: Bucuresti FM/Alexandru-Dolea
maffiaállam
Timi
2019. április 16. kedd, 17:44
Ettől a történettől még a higgadt olvasóinkban is felmehet a pumpa.

Az erkölcsi, illetve jogi normákat semmibe vevő, rendkívül durva bosszúhadjárat áldozata lett a román közszolgálati rádió zenei főszerkesztője, Gabriela Scraba, miután közérdekűnek számító információkat osztott meg név nélkül más újságírókkal a Román Rádiótársaság (RRT) elnök-vezérigazgatója, Ovidiu Miculescu visszaéléseiről.

Az információk alapján még 2016 októberében több cikk is született a Gazeta Sporturilor és a tolo.ro hasábjain, melyek részletesen bemutatták Ovidiu Miculescu egzotikus utazásait az adófizetők pénzén. A számvevőszék erről szóló jelentéseit a közszolgálati rádió szakszervezetének egyik blogján is közzétették. Eszerint a kalandvágyó igazgató összesen 32 külföldi utazáson vett részt, a világ minden táján megfordult, Japántól Kubáig, az Amerikai Egyesült Államoktól Ausztráliáig. Mindez 110 ezer eurónyi közpénzbe került, mivel Ovidiu Miculescu

kizárólag az első osztályon volt hajlandó repülni.

Ilyen luxusban még a brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC igazgatója sem részesül – állapította meg az említett cikkben a tolo.ro.

Önmagában is irritáló, amikor ilyen pofátlan visszaélésékről olvas az ember, de az ezt követő bosszúhadjárat – melyből a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság, bírók és ügyészek is kivették a részüket – már tényleg alaposan kiveri a biztosítékot. Ovidiu Miculescu ugyanis nem nyugodott abba bele, hogy valaki beleköpött a levesébe, és egyből három feljelentést tett a DIICOT-nál, hogy kiderítse, ki szellőztette meg a róla szóló információkat.

Az eljárásokat arra alapozták, hogy az informátor titkos adatokat tett közzé,

miközben egy vezérigazgató – elviekben hivatalos – látogatásainak költségei, illetve a számvevőszék erre vonatkozó jelentései egyértelműen nyilvános adatnak minősülnek. A DIICOT ügyészei mégis eljárást indítottak, házkutatásokat tartottak és informatikai eszközöket foglaltak le.

Miután több kollégáját is alaptalanul elővették az ügyben, Gabriela Scraba beismerte, hogy ő volt az informátor. 2017 májusában házkutatást tartottak nála, majd bevitték a DIICOT székhelyére. A nő saját bevallása szerint úgy megijedt, hogy bármit aláírt volna, így beismerő vallomást tett, és elfogadta a rá kiszabott büntetést:

egy év és három hónap börtönt, a szabadságvesztés végrehajtásának elhalasztása mellett

(Gabriela Scraba egyedül látja el idős nagynénjét és sérült lányát, amire tekintettel volt az első fokú bíróság is).

A történet akár ezzel is zárulhatott volna, de a fellebbezést követően a bukaresti fellebbviteli bíróság jogerősen kimondta, hogy az újságíró nem követett el törtvénytelenséget, és a DIICOT jogtalanul vádolta meg. Mivel az eset rendkívül sok kérdést felvet, a Libertatea napilap úgy döntött, hogy egy cikksorozatban tárja fel mi is történt pontosan,

nevesítve azokat az ügyészeket és bírókat, akik hozzájárultak az azóta nyugdíjba vonult Gabriela Scraba meghurcoltatásához.

A legfontosabb kérdés az, hogy a PSD által a vezérigazgatói székbe ültetett Ovidiu Miculescu miként érte el azt, hogy a DIICOT nyomozásba kezdjen. Az eljárás indítását személyesen Daniel Horodniceanu egykori főügyész hagyta jóvá, aki pár nappal ezelőtt megpályázta a legfőbb ügyészi tisztséget, azelőtt pedig európai ügyésznek is bejelentkezett Románia részéről. A házkutatást Ioana Cleopatra Şipoteanu bíró engedélyezte, ugyanakkor több ügyész keze is benne volt.

Az eset méltán gondolkodtat el azon, hogyan lehet mindezek után megbízni a politikai elitnek kiszolgáltatott román igazságszolgáltatásban?

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30824

Beérkezett trackbackek

Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.