Illusztráció | Fotó: Pixabay, Wokandapix
szekálóbajnokok
Timi
2019. április 16. kedd, 19:56
Ideje lenne komolyan foglalkozni a témával, nemcsak a civileknek, hanem a minisztériumnak és a szülőknek is.

Elég csak végigpörgetni a napi országos híreket, hogy lássuk, aggasztó méreteket öltött az iskolai zaklatás Romániában. Ezt igazolják a legutolsó felmérések is, melyek az iskolán belüli erőszak gyakorisága szerint rangsorolták az európai országokat.

A 42 országot tartalmazó listán Románia a harmadik helyre futott be.

A Mentsétek meg a gyermekeket! egyesület az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi adatait és egy saját felmérést alapul véve közölt pár adatot a helyzet súlyosságának szemléltetésére. A felső középfokú oktatásban tanuló diákoknak több mint a fele legalább egyszer már volt zaklatás áldozata.

1 millió 300 ezer diákból:

  • 400 ezer érzi magát kitaszítva,
  • 325 ezer vallotta be, hogy nyilvánosan megalázták,
  • 390 ezret fenyegettek meg veréssel,
  • és 220 ezer esetében fajult tettlegességig a zaklatás.

A 11 évesek közül 17% válaszolta azt, hogy az kérdezést megelőző egy hónapban legalább háromszor zaklatták társai. A 13 és a 15 évesek körében ez a szám eléri a 23%-ot. A WHO szerint egyébként minél idősebbek a diákok, annál gyakrabban szekálják egymást. A leginkább érintett korosztály a 15 évesek generációja.

Az egyesület arra figyelmeztet, hogy

a jelenség az áldozatokra, az elkövetőkre és csendben maradó szemtanúkra egyaránt kihatással van.

Szerintük a román iskolákban a jelenség megállítására a mostani keretek között nem sok esély van, mivel hiányoznak szakemberek és nincs megfelelő szervezeti háttér sem. A különböző bizottságok és testületek nem tudnak valódi megoldást nyújtani, mert szervezetlenek, és nincs meg a megfelelő felkészültségük az egyéni és korspecifikus beavatkozásokhoz, nem tudják aktívan bevonni az egyes iskolák tanulói, tanári és szülői közösségét.

Az egyesület annak apropóján közölte az adatokat, hogy kedden egy országos kampányt indított útnak az iskolai zaklatások megfékezése, a jelenség tudatosítása, és az erről szóló közbeszéd alakítása érdekében.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30826
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.