Justitia malmai
MTímea
2019. április 15. hétfő, 18:19
A csendőrök alig bírták féken tartani az indulatokat a PSD-elnök mai tárgyalásának ideje alatt, a legfelsőbb bíróság épülete előtt.

Tovább húzódik a Liviu Dragnea PSD-elnök fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos pere a legfelsőbb bíróságon, miután az öttagú bírói tanács ma úgy döntött, május 20-ra halasztja a tárgyalást. Az érdemi előrelépést az ügyben már nagyon sokan türelmetlenül várják, ez a tárgyalást megelőző, szinte verekedésig fajuló tüntetés és ellentüntetés hangulatából is egyértelműen kiderült.

Már reggel tíz körül gyülekeztek az emberek a legfelsőbb bíróság épülete előtt, arra számítva, hogy ítélet születhet a perben. Egyik oldalon a PSD vuvuzelákkal felszerelt szimpatizánsai, másik oldalon a Dragneát legszívesebben rácsok mögé száműző tüntetők sorakoztak fel, a csendőrök kordonokkal próbálták távol tartani egymástól a két csoportot. A mindvégig feszült hangulat a vádlott érkezésekor és távozásakor érte el a csúcspontját, a politikus alig bírta átverekedni magát a tömegen, a csendőröket is meghaladta a rendfenntartás feladata. Több személyt előállítottak,

három tüntetőt a közrend megzavarása és csendháborítás miatt 200 lejes bírsággal sújtottak.

Időközben a tárgyalás sem telt eseménytelenül, Dragnea több újságíróval és a terembe beszivárgó tüntetővel is szóváltásba keveredett. Mivel a védelem kérte az egyik bíró, Daniela Enceanu cseréjét, a tárgyalás fél órára megszakadt, a keresetet végül visszautasították.

Mint ismeretes, Dragnea második korrupciós perében az a legfőbb kérdés, hogy Teleorman megyei tanácselnökeként közbenjárt-e annak érdekében, hogy a PSD két alkalmazottjának fizetését 2006 és 2013 között a gyermekvédelmi igazgatóságon keresztül intézzék. Dragnea ismét ártatlannak vallotta magát, azzal védekezett, hogy nem volt tudomása arról, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság két érintett alkalmazottja nem járt be dolgozni a munkahelyére.

Azt vallotta, hogy nem volt köze a gyermekvédelmi igazgatóság személyzeti költségeihez,

nem volt se kötelessége, se lehetősége, se hatásköre az érintett igazgatóságok alkalmazottainak szankcionálására.

A védelem kérte a tárgyalás és az ítélethozatal elhalasztását, mivel az alkotmánybíróság hamarosan dönteni fog a PSD-elnök ügye – és további 170 korrupciós ügy – eljárási szabályosságáról, ez pedig meghatározhatja az egész tárgyalás kimenetelét. A legfelsőbb bíróság május 20-ra tűzte ki az újabb tárgyalást és az ítélethozatalt. A délután 3 órakor bejelentett halasztást az időközben 600 főre tehető utcai tömeg ingerülten fogadta.  

Mint ismeretes, a PSD első emberét első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és mivel 2016-ban egyszer már két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy másik ügyben, ez a per döntheti el, hogy végül sikerül-e bebörtönözni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30805
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.
Először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.
Enyhén javult a sikeresen vizsgázók országos aránya.
Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.
Nagyon úgy néz ki, ellenlábas nélkül maradt az európai főügyészi tisztségért zajló küzdelemben.
Tűzoltónak állhat a szebbik nem!
Úgy tűnik, a két világháború közötti román aranykor hiába fénylik annyira a jelenből visszatekintve. Gazdasági fejlődés szintjént például Magyarország rávert. Akkor is.
Tovább folyik a román szerecsen mosdatása. És nem túl éleselméjűen.
És hadd tegyük hozzá: a kolozsvári Sapientia filmes csapata irtó jó munkát végzett.
Már nem tudjuk követni, hogy kinek a közbenjárására, de lehet, hogy nem is fontos.