Hiába a feszült várakozás, ma sem kattant a bilincs Dragnea csuklóján

A csendőrök alig bírták féken tartani az indulatokat a PSD-elnök mai tárgyalásának ideje alatt, a legfelsőbb bíróság épülete előtt.
Hirdetés

Tovább húzódik a Liviu Dragnea PSD-elnök fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos pere a legfelsőbb bíróságon, miután az öttagú bírói tanács ma úgy döntött, május 20-ra halasztja a tárgyalást. Az érdemi előrelépést az ügyben már nagyon sokan türelmetlenül várják, ez a tárgyalást megelőző, szinte verekedésig fajuló tüntetés és ellentüntetés hangulatából is egyértelműen kiderült.

Már reggel tíz körül gyülekeztek az emberek a legfelsőbb bíróság épülete előtt, arra számítva, hogy ítélet születhet a perben. Egyik oldalon a PSD vuvuzelákkal felszerelt szimpatizánsai, másik oldalon a Dragneát legszívesebben rácsok mögé száműző tüntetők sorakoztak fel, a csendőrök kordonokkal próbálták távol tartani egymástól a két csoportot. A mindvégig feszült hangulat a vádlott érkezésekor és távozásakor érte el a csúcspontját, a politikus alig bírta átverekedni magát a tömegen, a csendőröket is meghaladta a rendfenntartás feladata. Több személyt előállítottak,

három tüntetőt a közrend megzavarása és csendháborítás miatt 200 lejes bírsággal sújtottak.

Időközben a tárgyalás sem telt eseménytelenül, Dragnea több újságíróval és a terembe beszivárgó tüntetővel is szóváltásba keveredett. Mivel a védelem kérte az egyik bíró, Daniela Enceanu cseréjét, a tárgyalás fél órára megszakadt, a keresetet végül visszautasították.

Mint ismeretes, Dragnea második korrupciós perében az a legfőbb kérdés, hogy Teleorman megyei tanácselnökeként közbenjárt-e annak érdekében, hogy a PSD két alkalmazottjának fizetését 2006 és 2013 között a gyermekvédelmi igazgatóságon keresztül intézzék. Dragnea ismét ártatlannak vallotta magát, azzal védekezett, hogy nem volt tudomása arról, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság két érintett alkalmazottja nem járt be dolgozni a munkahelyére.

Azt vallotta, hogy nem volt köze a gyermekvédelmi igazgatóság személyzeti költségeihez,

Hirdetés

nem volt se kötelessége, se lehetősége, se hatásköre az érintett igazgatóságok alkalmazottainak szankcionálására.

A védelem kérte a tárgyalás és az ítélethozatal elhalasztását, mivel az alkotmánybíróság hamarosan dönteni fog a PSD-elnök ügye – és további 170 korrupciós ügy – eljárási szabályosságáról, ez pedig meghatározhatja az egész tárgyalás kimenetelét. A legfelsőbb bíróság május 20-ra tűzte ki az újabb tárgyalást és az ítélethozatalt. A délután 3 órakor bejelentett halasztást az időközben 600 főre tehető utcai tömeg ingerülten fogadta.  

Mint ismeretes, a PSD első emberét első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és mivel 2016-ban egyszer már két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy másik ügyben, ez a per döntheti el, hogy végül sikerül-e bebörtönözni.

Hirdetés