Medvebűnözés
béel
2019. április 14. vasárnap, 14:36
A környezetvédelmi tárca hivatalos számokkal állt elő.

Két embert öltek meg, és összesen 32 alkalommal támadtak emberre a medvék az elmúlt két évben Romániában – közölte a környezetvédelmi minisztérium a hivatalos statisztikákat a G4Media.ro portál kérdésére.

Mint ismeretes, a medvék az elmúlt években egyre több alkalommal szerepelnek a hírekben – a jobbik eset az, amikor csak betévednek a településekre, esetleg megdézsmálják valamelyik gazdaság állatállományát. A rosszabbik viszont az, amikor rá is támadnak az útjukba kerülő emberekre.

A környezetvédelmi tárca statisztikái szerint 5960 és 6620 közötti medve élhet az országban

– csakhogy ezek az adatok 2013-asok, és azóta nem történt újabb összesítés.

A hatóságok elismerik, hogy a medvék rengeteg gondot okoznak, amit megpróbálnak megoldani – csakhogy konkrétum nem nagyon szerepel a terveik között,  azon túlmenően, hogy megfelelő szinten tartva menedzselnék a medvepopulációt, illetve hogy felhívják az érintett vidékeken élő polgárok figyelmét a veszélyre, és útmutatást adnak számukra, hogyan kell eljárniuk.

Az egyetlen, az emberek biztonságát szolgáló intézkedés 2017-ben született, amikor a környezetvédelmi tárca rendeletet adott ki, amely szerint ki lehet lőni 140 medvét és 97 farkast.

Ami azóta stabil, az a vita a veszélyes nagyvadak gyérítését támogató és a medvéket körömszakadtáig védő zöldek között: míg a vadászok azt mondják, ennél jóval több példányt kellene kilőni ahhoz, hogy féken tartsák a medveszaporulatot, mivel

a nagyvadak valós száma 7500 és 8000 közötti lehet,

a medvepártiak úgy értelmezik a minisztérium által közzétett adatokat, hogy a több mint hatmillió hektáros erdőterülethez mérve a medvepopuláció száma nem is magas. És egyébként is, az ember szállta meg a nagyvadak életterét, amelyek máshol keresnek élelmet, miután sokan gyűjtik és árulják az erdei gyümölcsöket – többnyire törvénytelenül.

A zöldek szerint inkább külföldre kellene „exportálni” a medvéket, és ebből anyagi haszna is származna az államnak.

A felek tehát továbbra is elbeszélnek egymás mellett. Közben pedig a medvék egyre több kárt okoznak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30792
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.