Romákkal riogatják az abrudbányai kisvasút utasait

Az üzemeltető figyelmeztet, hogy cigány negyeden vezetnek át a sínek.
Hirdetés

Sokan ismerik a „mokönyica” néven is futó keskeny nyomtávú vasutat, amely Fehér megyében üzemel, Abrudbánya és Topánfalva között. Hangulatos és lábizomkímélő túrán vehet részt bárki, aki befizet egy sétavonatozásra, közben meg gyönyörködhet a Nyugati Szigethegység szépségeiben.

Igen ám, de aki az idei tavaszi menetrendet böngészi a vonanot működtető cég Facebook-oldalán, furcsa kitételen akad meg a szeme. A szervezők felhívják az utasok figyelmét arra, hogy a szerelvény 900 méternyi távon egy roma negyeden halad keresztül.

Jó, és ennek mi köze lenne bármihez? Nos, a turisták recenziói alapján leszűrt tapasztalatok azt mutatják, hogy a Verespatak községhez tartozó Verespataktorka nevű falu romanegyedének lakói különböző tárgyakkal dobálják meg a szerelvények utasait, felmásznak a lassan haladó vonatokra és agresszíven viselkednek a turistákkal. Ezért döntött a vasutat üzemeltető vállalat a figyelmeztetés kiírása mellett.

Más bajok is vannak a bűvöletesként kikínált sétavonattal. Burjánzanak a törvénytelen építkezések a környéken, ezért bizonyos helyeken kimondottan nehezen tud haladni a vonatocska, sőt, a túlsúlyveszély miatt nem is lehet rendes vagonokat használni, emiatt viszont a mozdonyból felszálló korom gyakran egyenesen a kirándulókra száll.

Ezért aztán a szervezők úgy döntöttek, idén csökkentik a menetrendszerű járatok számát, továbbá a vonatozni vágyók csak akkor vehetnek részt a túrán, ha aláírnak egy nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik, hogy száll a korom, és hogy vállalják a romanegyeden való áthaladás kockázatát.

Hirdetés

 

Hirdetés