Fotó: Az abrudbányai kisvasút Facebook-oldala.
Sokánt!
Jean St'Ay
2019. április 12. péntek, 14:22
Az üzemeltető figyelmeztet, hogy cigány negyeden vezetnek át a sínek.

Sokan ismerik a „mokönyica” néven is futó keskeny nyomtávú vasutat, amely Fehér megyében üzemel, Abrudbánya és Topánfalva között. Hangulatos és lábizomkímélő túrán vehet részt bárki, aki befizet egy sétavonatozásra, közben meg gyönyörködhet a Nyugati Szigethegység szépségeiben.

Igen ám, de aki az idei tavaszi menetrendet böngészi a vonanot működtető cég Facebook-oldalán, furcsa kitételen akad meg a szeme. A szervezők felhívják az utasok figyelmét arra, hogy a szerelvény 900 méternyi távon egy roma negyeden halad keresztül.

Jó, és ennek mi köze lenne bármihez? Nos, a turisták recenziói alapján leszűrt tapasztalatok azt mutatják, hogy a Verespatak községhez tartozó Verespataktorka nevű falu romanegyedének lakói különböző tárgyakkal dobálják meg a szerelvények utasait, felmásznak a lassan haladó vonatokra és agresszíven viselkednek a turistákkal. Ezért döntött a vasutat üzemeltető vállalat a figyelmeztetés kiírása mellett.

Más bajok is vannak a bűvöletesként kikínált sétavonattal. Burjánzanak a törvénytelen építkezések a környéken, ezért bizonyos helyeken kimondottan nehezen tud haladni a vonatocska, sőt, a túlsúlyveszély miatt nem is lehet rendes vagonokat használni, emiatt viszont a mozdonyból felszálló korom gyakran egyenesen a kirándulókra száll.

Ezért aztán a szervezők úgy döntöttek, idén csökkentik a menetrendszerű járatok számát, továbbá a vonatozni vágyók csak akkor vehetnek részt a túrán, ha aláírnak egy nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik, hogy száll a korom, és hogy vállalják a romanegyeden való áthaladás kockázatát.

 

comments powered by Disqus
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.