Erdély filmfesztiválja ismét olyasmivel készül, ami még nem volt Romániában

Felébreszti az alvó rendezőt a közönségben a TIFF: egy egész „játszóteret” berendez a szabad alkotáshoz.
Hirdetés

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) elmúlt tizennyolc évében a filmrajongó közönségnek sok újszerű élményben lehetett már része, így nincs semmi meglepő abban, hogy a szervezők idén is tartani akarják a trendet. Az országban elsőként mutatják be Kolozsváron a Michel Gondry (az Egy makulátlan elme örök ragyogása rendezője) Oscar-díjas francia forgatókönyvíró, filmrendező ötlete alapján megvalósított nemzetközi projektet, melynek keretében a Lomb-tetőn kialakítják és berendezik az Amatőr Filmek Üzemét. A projekt lehetőséget teremt és minden eszközt biztosít a közönség bevállalós tagjainak ahhoz, hogy megalkossák saját filmjüket.

A május 31. – július 31. között működő filmgyárban semmi sem szabhat határt a képzeletnek, a Lomb-tetőn épült kreatív ipari központban ugyanis 15 egyedi kivitelezésű díszlettel felszerelt stúdiót alakítanak ki. A résztvevőknek csapatokat alkotva, különböző kihívásoknak eleget téve, három óra leforgása alatt kell filmvászonra vinniük ötleteiket. A Filmüzem a gyártás minden fázisában segíteni fogja az alkotók munkáját, a forgatókönyv megtervezésével kezdve, a speciális effektek rögzítésén át egészen a vágásig. Az alkotásokat a végén levetítik a közönségnek, és a szerzők is kézhez kapják a felvételeket.

Kortól vagy foglalkozástól függetlenül, a program bárki számára nyitott, és bár teljesen ingyenes, előzetes jelentkezés szükséges a részvételhez.

A projektet eddig olyan városokban próbálhatták ki a filmrajongók, mint például Montreal, Buenos Aires, Frankfurt, Moszkva, Rotterdam, Párizs vagy Cannes.

Hirdetés