jazz a farkasok földjén
gycsaba
2019. április 10. szerda, 13:17
Tartja a nívót a 23. kiadásához érkezett szörényordasi rendezvény.

A Románia és Kelet-Európa legjobb jazzfesztiváljaként emlegetett Gărânai Jazz Fesztivál idén július 11–14. között hívja a szörényordasi tisztásra a vájtfülű turistákat, nem is akármilyen programmal. A német telepesek által alapított Krassó-Szörény megyei településen, festői környezetben zajló rendezvényen már a nyitónapon a műfaj két megkerülhetetlen zsenijével találkozhatunk.

Érkezik Jan Garbarek, aki a kortárs európai dzsesszművészet egyik legnagyobb alkotóegyéniségének számít, egyes vélemények szerint Európa legjobb szaxofonosa, ha hiszünk az ilyesmiben. Talán mondani sem kell, hogy a norvég szupersztár jelenlegi kvartettjének tagjai technikailag rendkívül magasan képzett muzsikusok, akiket aznap nem más egészíti ki, mint Trilok Gurtu, aki az ütőhangszeresek világában amolyan félistennek számít. Izgalmas utazás lesz, az biztos.

Pénteken többek közt a világklasszis magyar dobos, Borlai Gergő új triója (MRB Trio) mutatkozik be a fesztivál közönségének. Szombaton Lars Danielsson és Paolo Fresu melodikus, érzékeny játéka varázsol a tisztáson. A bőgőt olykor csellóra cserélő norvég Danielsson és az olasz trombitás kollégája befelé tekintő, elmélkedő hangulatú muzsikát játszik, első közös lemezükbe itt lehet belehallgatni.

A vasárnap színpadra lépő Moshulu kvartett a műfaj egyik legjobb supergroup-ja, olyan ászokkal, mint Dennis Chambers (dobok), Jeff Berlin (basszus), David Sancious (zongora) és Oz Noy (gitárok). Igazi zenei csemegére számíthatunk olyan muzsikusoktól, akik a jazz összes nagy nevével felléptek már ilyen-olyan formában, de Sting, Eric Clapton, Santana, Aretha Franklin vagy Bruce Springsteen zenekarában is megfordultak.

 

Az idei fesztiválra itt lehet jegyeket váltani, részletesebb program itt érhető el. A fesztivál tavalyi kiadásáról itt számoltunk be részletesen. 

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.