jazz a farkasok földjén
gycsaba
2019. április 10. szerda, 13:17
Tartja a nívót a 23. kiadásához érkezett szörényordasi rendezvény.

A Románia és Kelet-Európa legjobb jazzfesztiváljaként emlegetett Gărânai Jazz Fesztivál idén július 11–14. között hívja a szörényordasi tisztásra a vájtfülű turistákat, nem is akármilyen programmal. A német telepesek által alapított Krassó-Szörény megyei településen, festői környezetben zajló rendezvényen már a nyitónapon a műfaj két megkerülhetetlen zsenijével találkozhatunk.

Érkezik Jan Garbarek, aki a kortárs európai dzsesszművészet egyik legnagyobb alkotóegyéniségének számít, egyes vélemények szerint Európa legjobb szaxofonosa, ha hiszünk az ilyesmiben. Talán mondani sem kell, hogy a norvég szupersztár jelenlegi kvartettjének tagjai technikailag rendkívül magasan képzett muzsikusok, akiket aznap nem más egészíti ki, mint Trilok Gurtu, aki az ütőhangszeresek világában amolyan félistennek számít. Izgalmas utazás lesz, az biztos.

Pénteken többek közt a világklasszis magyar dobos, Borlai Gergő új triója (MRB Trio) mutatkozik be a fesztivál közönségének. Szombaton Lars Danielsson és Paolo Fresu melodikus, érzékeny játéka varázsol a tisztáson. A bőgőt olykor csellóra cserélő norvég Danielsson és az olasz trombitás kollégája befelé tekintő, elmélkedő hangulatú muzsikát játszik, első közös lemezükbe itt lehet belehallgatni.

A vasárnap színpadra lépő Moshulu kvartett a műfaj egyik legjobb supergroup-ja, olyan ászokkal, mint Dennis Chambers (dobok), Jeff Berlin (basszus), David Sancious (zongora) és Oz Noy (gitárok). Igazi zenei csemegére számíthatunk olyan muzsikusoktól, akik a jazz összes nagy nevével felléptek már ilyen-olyan formában, de Sting, Eric Clapton, Santana, Aretha Franklin vagy Bruce Springsteen zenekarában is megfordultak.

 

Az idei fesztiválra itt lehet jegyeket váltani, részletesebb program itt érhető el. A fesztivál tavalyi kiadásáról itt számoltunk be részletesen. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30742
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.