jazz a farkasok földjén
gycsaba
2019. április 10. szerda, 13:17
Tartja a nívót a 23. kiadásához érkezett szörényordasi rendezvény.

A Románia és Kelet-Európa legjobb jazzfesztiváljaként emlegetett Gărânai Jazz Fesztivál idén július 11–14. között hívja a szörényordasi tisztásra a vájtfülű turistákat, nem is akármilyen programmal. A német telepesek által alapított Krassó-Szörény megyei településen, festői környezetben zajló rendezvényen már a nyitónapon a műfaj két megkerülhetetlen zsenijével találkozhatunk.

Érkezik Jan Garbarek, aki a kortárs európai dzsesszművészet egyik legnagyobb alkotóegyéniségének számít, egyes vélemények szerint Európa legjobb szaxofonosa, ha hiszünk az ilyesmiben. Talán mondani sem kell, hogy a norvég szupersztár jelenlegi kvartettjének tagjai technikailag rendkívül magasan képzett muzsikusok, akiket aznap nem más egészíti ki, mint Trilok Gurtu, aki az ütőhangszeresek világában amolyan félistennek számít. Izgalmas utazás lesz, az biztos.

Pénteken többek közt a világklasszis magyar dobos, Borlai Gergő új triója (MRB Trio) mutatkozik be a fesztivál közönségének. Szombaton Lars Danielsson és Paolo Fresu melodikus, érzékeny játéka varázsol a tisztáson. A bőgőt olykor csellóra cserélő norvég Danielsson és az olasz trombitás kollégája befelé tekintő, elmélkedő hangulatú muzsikát játszik, első közös lemezükbe itt lehet belehallgatni.

A vasárnap színpadra lépő Moshulu kvartett a műfaj egyik legjobb supergroup-ja, olyan ászokkal, mint Dennis Chambers (dobok), Jeff Berlin (basszus), David Sancious (zongora) és Oz Noy (gitárok). Igazi zenei csemegére számíthatunk olyan muzsikusoktól, akik a jazz összes nagy nevével felléptek már ilyen-olyan formában, de Sting, Eric Clapton, Santana, Aretha Franklin vagy Bruce Springsteen zenekarában is megfordultak.

 

Az idei fesztiválra itt lehet jegyeket váltani, részletesebb program itt érhető el. A fesztivál tavalyi kiadásáról itt számoltunk be részletesen. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30742
Szociális lakásokat vásárolnak piaci áron.
Nem kapott elegendő szavazatot a liberálisok bizalmatlansági indítványa, amelynek még az RMDSZ is szurkolt.
A rahovai börtönben maradhat, de szigorított felügyelet alatt.
Aradon is virágzik a Tisza. Azaz a Maros.
Újabb tanácsos távozik. Vajon ki lesz a következő?
Minek országprojekt egy olyan földrajzi helynek, amely nem igazán nevezhető országnak? Figyelem, pamfletveszély!
Veszik, mint a cukrot.
A román társadalom addig nem képes szembenézni múltjával, jelenével, jövőjével, amíg a külföldieket, a királyt, a földesurakat, a „bozgorokat” és a cigányokat kiáltja ki bűnösnek.
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.