Lehet, hogy ezek után mégsem szennyezi végig a fél országot a CFR?

Precedensértékű bírságot rónak ki az állami cégre a Hargita megyei hatóságok.
Hirdetés

Remélhetőleg ráijesztenek a CFR szállításügyi részlegére a Hargita megyei környezetvédelmi hatóságok azzal a bírsággal, amit a madéfalvi szennyezésért rónak ki rá. A Román Vasúttársaság múlt korszakbeli felszerelése, idejét múlt infrastruktúrája ugyanis nem először okoz fejfájást és szennyezi a környezetet.

Pár napja Madéfalván riasztották a környezetvédelmi hatóságokat, miután megrepedt a CFR egyik folyékony műtrágyát szállító tartálykocsija és órákon keresztül szivárgott belőle a szennyező és veszélyes folyadék.

A Hargita megyei környezetvédelmi őrség nem hagyja annyiben az ügyet: megbírságolja és a keletkezett kár felszámolására kötelezi az állami céget. A CFR-nek nem csak fel kell takarítania a szennyezést, de helyettesítenie is kell a szennyezett földet és gondoskodnia kell arról, hogy a környék újra életre keljen.

Balla Izabella igazgató szerint a környékbeli vizeket is figyelik, nehogy oda is elért volna a szennyezés. Elmondta, a CFR 50-100 ezer lej közötti bírságra számíthat, mivel nem tartotta be a környezetvédelmi előírásokat és a baj megtörténtekor nem tett meg mindent a környezet védelméért.

A CFR-nek több órába telt, míg sikerült megállítania a szivárgást. A megrepedt tartálykocsiból 8.600 kilogramm folyékony műtrágya jutott a szabadba.

Hirdetés