Iliescu már nem csak volt elnök, hanem jelenlegi vádlott is

Vádat emeltek ellene és társai ellen a forradalom eltérítése miatt.
Hirdetés

És elérkezett ez a pillanat is: a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség hétfőn hivatalosan vádat emelt Ion Iliescu volt államfő és több társa ellen az 1989-es forradalom idején elkövetett törvénytelenségek miatt.

A hírt Augustin Lazăr legfőbb ügyész jelentette be hétfőn délelőtt, impozáns adatokat ismertetve: ezek szerint a vádirat 12 kötetből, összesen 3280 lapból áll. A teljes nyomozati anyag 3330 kötetes, amiből 2030-t a nyomozás 2016-os újraindítása után állítottak össze.

A legfőbb ügyész történelmi pillanatnak nevezte a vádemelést a román katonai igazságszolgáltatás, illetve az egész igazságszolgáltatás számára, és három évvel ezelőtt meghirdetett menedzseri tervei egyik legfontosabb céljának teljesüléseként jellemezte az eseményt.

Lazăr egyúttal bocsánatot kért, amiért a nyomozás 30 éve húzódik.

Mint arról már írtunk, az ügyészek Iliescu mellett, aki a bűncselekmények elkövetésének idején a Nemzeti Megmentési front Tanácsának (CFSN) elnöke volt, Gelu Voican Voiculescu, a tanács tagja, volt miniszterelnök-helyettes, Iosif Rus, a légierő egykori parancsnoka és a nemrég elhalálozott Emil (Cico) Dumitrescu, a tanács volt tagja ellen indítottak eljárást, illetve emeltek most vádat emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Hirdetés

Az ügyészség durva dolgokat állít: szerintük az akkor, Nicolae  Ceaușescu nacionál-kommunista diktátor december 22-i elmenekülését követően a hatalmat magához ragadó CFSN, azaz

Iliescu és klikkje tudatosan keltett diverziós és dezinformációs kampányt annak érdekében, hogy megszilárdítsa és legitimálja hatalmát.

A fegyveres akció, amelynek alapját az képezte, hogy a tévé segítségével pszichózist keltettek, elhitetve a hadsereggel és a polgárokkal, hogy az utcákon terroristák garázdálkodnak, 862 ember halálával, illetve 2150 ember sérülésével járt. Emellett százakat vetettek fogságba és bántalmaztak.

Hirdetés