Kelemen Hunort kitiltották Ukrajnából

A KMKSZ 30. születésnapjára ment volna Ungvárra.
Hirdetés

Roppant furcsa, kvázi diplomáciai incidens szenvedő alanyává vált Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Ungvárra utazott volna ma reggel, de csak a magyar-ukrán határig jutott, ahol egy órán át várakoztatták, majd az ukrán határőrök megtagadták tőle a belépést minden magyarázat nélkül.

Ami azért rendkívüli, mert Kelemen Hunor parlamenti képviselő is, azaz Ukrajna egy uniós tagország honatyájától tagadta meg a belépést az országba, azaz diplomáciai botrány is lehet az ügyből. Kelemen értesítette a román külügyminisztert az incidensről, hétfőn pedig panaszt emel Ukrajna romániai nagykövetségén is, és magyarázatot kér. Mert azt sem kapott a határnál.

Nemcsak hogy nem engedték be az országba, de útlevelébe belepecsételték, hogy 2020. október 13-ig nem is léphet be Ukrajnába, nyilatkozta a Mediafax megkeresésére. Vagyis másfél évre kitiltották az országból.

Két RMDSZ-es kollégáját beengedték volna a határőrök, a tiltás tehát nem az RMDSZ küldöttségének, hanem kifejezetten Kelemen Hunornak szól. A szövetségi elnök elfogadhatatlannak tartja, hogy Ukrajna magyarázat nélkül kitiltsa a szomszédja egyik állampolgárát.

Tudomása szerint eddig egyszer fordult elő romániai parlamenti képviselővel, Eugen Tomac-kal 2013-ban, hogy nem engedték be Ukrajnába – nyilatkozta Kelemen a Maszol.ro-nak.

A sors iróniája, hogy Eugen Tomac ma épp Moldova keleti határánál, Sorocán azzal indította az EP-választási kampányát, ráadásul azzal, hogy az EU határait a Dnyeszterig kell kiterjeszteni. A Dnyeszter északon feljebb folyik, mint Moldova északi határa, délebbre pedig csak gyakorlatilag határfolyó, jogilag nem: itt Moldovát a Dnyesztermenti Köztársaságtól választja el.

Hirdetés

A szövetségi elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megalapításának harmincadik évfordulójára igyekezett Ungvárra. Így csak itthonról kíván boldog születésnapot a KMKSZ-nek, és biztosítja a kárpátaljai magyarokat az RMDSZ szolidaritásáról.

Hirdetés