Orbán Viktorral kampányol májusban az RMDSZ

Erdélybe jön a magyar miniszterelnök.
Hirdetés

Közös kampányról is tárgyaltak Orbán Viktorral és megállapodtak, hogy a magyar kormányfő májusban Erdélybe utazik – mondta a hvg.hu-nak Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke azután nyilatkozott, hogy Orbán Viktor hétfőn Budapesten fogadta az Európai Néppárt (EPP) magyar tagszervezeteinek elnökeit.

Kelemen azt is elmondta a lapnak, hogy

„az RMDSZ-nek biztosan lesznek olyan politikai üzenetei, melyek találkoznak majd a Fideszével”,

de nem részletezte, milyen üzenetekről lenne szó.

A magyar lap nyilván a Fidesz és az EPP viszonyáról is kérdezte Kelemen Hunort: vajon szolidaritásból megy-e a Fidesszel az RMDSZ, ha az Orbán Viktor vezette alakulatot kizárják a Néppártból? Az RMDSZ elnöke szerint ez a kérdés nincs napirenden, sőt, a jelenlegi vitát is le kellene venni a napirendről, mert nem hoz szavazatot, és most egy erős Európai Néppártra van szüksége Brüsszelnek, aminek a választások után is meg kell maradnia.

Kelemen szerint egyébként az az egyes számú forgatókönyv, hogy a Fidesz az EPP tagja marad a májusi választások után, azt azonban elismeri, hogy nem könnyű feladat a legerősebb, a legnagyobb és a legszínesebb pártcsaládot egyben tartani.

A változás és a változtatás nem jelent EU-ellenességet

Hirdetés

– mondta a hvg.hu-nak Kelemen, aki szerint az uniónak nincs alternatívája.

A hétfői megbeszélésen részt vett még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Az MTI szerint a pártvezetők az aktuális nemzetstratégiai és európai politikai kérdéseken túl egyeztettek az európai parlamenti választási felkészülésről annak érdekében, hogy a májusban megújuló EP-ben a lehető legerősebb legyen a magyar képviselet. Szóba kerültek a magyar kormányzati segítséggel a határon túl megvalósuló gazdaságfejlesztési programok is, melyek eredményesen szolgálják a magyar közösségek szülőföldön maradását és boldogulását.

Hirdetés