Alámerült az egészségügy mocskába a tárcavezető péntek éjszaka

Sorina Pintea váratlan látogatást tett egy kórházban az éjszaka, és meglepődött, amit látott.
Hirdetés

A fővárosban székelő egészségügyi minisztérium ultrabelvárosi épületének ablakából nehezen szembesülhetett eddig a tárcavezető a román egészségügy valós helyzetével, fontos fejlemény tehát, hogy végre kimerészkedett az épület falain túlra, és az utóbbi időben meglátogatott pár intézményt. De nem ám bejelentett látogatásokat tett, amire a kórházak némi szájhúzással legalább felkészülhetnek, hanem váratlanul jelent meg, így

legalább közelebb kerülhetett a kegyetlen valósághoz.

Péntekről szombatra virradóan a Prahova megyei tanácselnökkel, Bogdan Toaderrel közösen kereste fel a ploieşti-i sürgősségi kórház különböző osztályait, szóba állt az orvosokkal, a nővérekkel, a betegekkel, és nagyon sok rendellenességet talált.

Szombat reggel a sajtó érdeklődésére Sorina Pintea megosztotta tapasztalatait, különösen két dologra reagálva érzékenyen. Egyrészt azt tette szóvá, hogy nagy a mocsok, még a felújított részlegeken is, másrészt az orvosok és a kórházi alkalmazottak nem viselkednek megfelelően a betegekkel. Meglepődve magyarázta, hogy

nem számított arra, hogy a 21. századi romániai kórházakban ilyen mocskot fog találni

(akkor ezek szerint eddig nem nézett szét elég alaposan).

Az is bebizonyosodott, hogy nem az előírásoknak megfelelően zajlik a fertőtlenítés a kórházban, amire az ügyeletes orvos azzal reagált, hogy náluk nincsenek nozokomiális fertőzések, de ezt a tárcavezető lehetetlennek tartja a körülményeket látva. Pintea átfogó ellenőrzésre kérte a közegészségügyi igazgatóságot, és kezdeményezte a kórház ellátási igazgatójának leváltását.

Hirdetés

Hasonló tapasztalatokra tett szert a hét folyamán az egyik Gorj megyei kórházban is, de ott nem csak a higiéniával vannak gondok, hanem azzal is, hogy annyira eldurvult néhány orvos közötti konfliktus, hogy az már a páciensek életét is veszélyezteti.

Erdélyi intézményekben is igazán szétnézhetne, hogy végre felfogja, kicsit komolyabb gondok vannak, mint ahogy Bukarestből látszik.

Hirdetés