És Kövesi éli a bűnügyi felügyelet alá helyezett gyanúsítottak sanyarú életét: már be is jelentkezett a rendőrségen

A DNA volt főügyészének a bűnügyi felügyelet miatt hetente bizonyítania kell, hogy nem gondol szökésre. Közben azért megfellebbezte az intézkedést.
Hirdetés

Fellebbezést nyújtott be pénteken Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tavaly leváltott főügyésze a bűnügyi felügyelet ellen, amit előző este rendelt el ellene a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket vizsgáló ügyészség, de azért már túl is kellett esnie a felügyelettel járó kellemetlenségek első procedúráján: pénteken délelőtt ellenőrzésre jelentkezett Bukarestben a 18-as számú rendőrőrsön.

Bár az ellene zajló bűnvádi eljárás részeként elrendelt bűnügyi felügyelet azt is megtiltja számára, hogy a sajtónak beszéljen az ügy részleteiről, pénteken annyit azért jelezte: nem ró fel semmit önmagának, sőt

úgy véli, megfélemlítő és lejárató kampány zajlik ellene,

amelynek célja egyrészt, hogy megakadályozzák a kinevezését európai főügyésszé, másrészt hogy a többi ügyész se nagyon ugráljon.

„24 éve tevékenykedem ügyészként, és tettem a dolgomat. Olyan ügyész vagyok, aki bizonyította, hogy hatékonyan küzd a korrupció ellen, és akinek

sikerült elültetnie a félelmet azokban, akik nyugodtan akarnak lopni Romániában”

– mondta Kövesi.

A Nicolae Popa, az Országos Befektetési Alap (FNI) nevű piramisjáték atyjának hazaszállítása ügyében tett feljelentés nyomán indult bűnvádi eljárásban Kövesit hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.  Sebastian Ghiţă volt szociáldemokrata parlamenti képviselő és üzletember ugyanis azzal vádolja, hogy vele fizettette ki Popa hazaszállítását Indonéziából.

Kövesi most nem hagyhatja el az országot, nem mehet be munkahelyére, a legfőbb ügyészségre, és a sajtónak sem beszélhet.

Hirdetés

Emellett minden héten jelentkeznie kell a rendőrségen. 

Mindez nem feltétlenül segíti az európai főügyészi tisztség elnyeréséért folytatott erőfeszítésében: mint ismeretes, az Európai Parlament őt választotta jelöltjének, míg az EU Tanácsa a Francia Jean-Francois Bohnert-ben látja az első európai főügyészt.

A két intézmény már kétszer egyeztetett, de egyik sem tudta meggyőzni a másikat, hogy a saját jelöltje megfelelőbb.

A bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket vizsgáló ügyészség viszont most lehet, hogy jelentősen rontotta Kövesi esélyeit.

Hirdetés