Egyetem a léthatáron
gycsaba
2019. március 24. vasárnap, 17:17
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.

A marosávásárhelyi orvosi egyetemnek nyilvánosságra kell hozni a Petru Maior Tudományegyetemmel való összeolvadásáról szóló jegyzőkönyvet – erre mostantól egy jogerős bírósági ítélet kötelezi az intézmény vezetőit.

A pert a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) kezdeményezte, miután Leonard Azamfirei rektor nem volt hajlandó bemutatni az egyetemegyesítésről szóló szavazás jegyzőkönyvét, de arra sem válaszolt, hogy a fúzió után a MOGYE megtarthatja-e multikulturális jellegét.

A Cemo azért indított pert, mert úgy értesült, az egyetemeket egyesítése meglehetősen gyanús körülmények között zajlott le, megtörténhet, hogy a szavazáskor nem volt meg az érvényességhez szükséges kvórum.   

A kormány egyébként egyik napról a másikra jelentette be a tavaly, hogy a 2018/2019-es tanévtől egyesíti a MOGYE-t és a Petru Maior Egyetemet, és létrehozta a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemet (MOGYTTE). A magyar pedagógusok a magyar oktatás felszámolása felé tett döntő lépésként értékelték, hogy a két egyetem szenátusa által – a magyar tagozat akarata ellenére – megszavazott egyetemegyesítést a kormány már akkor jóváhagyta annak ellenére, hogy a fúziónak a következő,2019/2020-as tanévtől kellett volna megtörténnie.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30503
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.