Irredentális hang
béel
2019. március 22. péntek, 10:49
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.

Kezd egyre jobban felpörögni az európai parlamenti választási kampány, amelybe Traian Băsescu volt államfő is ezerrel belevetette magát, ha már az elmúlt hónapok összes közvélemény-kutatása stabilan a parlamenti küszöb alatt méri szélsőséges, soviniszta pártját, a Népi Mozgalom Pártot (PMP).

Az exhajóskapitány, egykori kétszeres államfő ismét régi vesszőparipáján vágtat: nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné a szomszédos Moldovai Köztársaságot.

Ez már államfőként is rögeszméje volt, olyannyira, hogy elnöki mandátuma lejártával kérte és meg is kapta a moldovai állampolgárságot is – amit aztán Igor Dodon új moldovai elnök az eljárás során elkövetett mulasztások miatt annak rendje és módja szerint el is vett tőle.

Na de most ismét rápattant az irredenta rollerre, és csütörtökön, Marosvásárhelyen vetette föl, hogy Románia tegye rá a kezét a szomszédos országra.

Szerinte ezt az 1975-ös Helsinki Zárónyilatkozat szellemében meg lehetne tenni.

„A Moldovai Köztársaság területén román állampolgárok élnek, akiket a Molotov-Ribbentrop paktum távolított el az országuktól, egy bűnös paktum, ami háborúhoz vezetett. Sohasem a moldovaiakra gyakorolt nyomásról beszélek annak érdekében, hogy ez megtörténjen. Én a természetes útról beszélek, amelyre az 1975-ös Helsinki Zárónyilatkozat alapján léphetünk rá, és amelynek értelmében megszavazhatják az ország újraegyesítését. Ebben semmi rendelleneset nem látok. Úgy, ahogy a németek is tették: a két parlament megszavazta az egyesülést. A Moldovai Köztársaság 1818-ban nem népszavazás, hanem parlamenti voksolás útján egyesült Romániával. A parlament és a népszavazás dönt. Ha népszavazást szeretnének Romániában, nekem nincs ellenemre”

- mondta Băsescu.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30474
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.