Irredentális hang
béel
2019. március 22. péntek, 10:49
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.

Kezd egyre jobban felpörögni az európai parlamenti választási kampány, amelybe Traian Băsescu volt államfő is ezerrel belevetette magát, ha már az elmúlt hónapok összes közvélemény-kutatása stabilan a parlamenti küszöb alatt méri szélsőséges, soviniszta pártját, a Népi Mozgalom Pártot (PMP).

Az exhajóskapitány, egykori kétszeres államfő ismét régi vesszőparipáján vágtat: nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné a szomszédos Moldovai Köztársaságot.

Ez már államfőként is rögeszméje volt, olyannyira, hogy elnöki mandátuma lejártával kérte és meg is kapta a moldovai állampolgárságot is – amit aztán Igor Dodon új moldovai elnök az eljárás során elkövetett mulasztások miatt annak rendje és módja szerint el is vett tőle.

Na de most ismét rápattant az irredenta rollerre, és csütörtökön, Marosvásárhelyen vetette föl, hogy Románia tegye rá a kezét a szomszédos országra.

Szerinte ezt az 1975-ös Helsinki Zárónyilatkozat szellemében meg lehetne tenni.

„A Moldovai Köztársaság területén román állampolgárok élnek, akiket a Molotov-Ribbentrop paktum távolított el az országuktól, egy bűnös paktum, ami háborúhoz vezetett. Sohasem a moldovaiakra gyakorolt nyomásról beszélek annak érdekében, hogy ez megtörténjen. Én a természetes útról beszélek, amelyre az 1975-ös Helsinki Zárónyilatkozat alapján léphetünk rá, és amelynek értelmében megszavazhatják az ország újraegyesítését. Ebben semmi rendelleneset nem látok. Úgy, ahogy a németek is tették: a két parlament megszavazta az egyesülést. A Moldovai Köztársaság 1818-ban nem népszavazás, hanem parlamenti voksolás útján egyesült Romániával. A parlament és a népszavazás dönt. Ha népszavazást szeretnének Romániában, nekem nincs ellenemre”

- mondta Băsescu.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.