Hol megy át a medve az autópályán? Nem a zebrán. Mutatjuk! (VIDEÓval)

Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Hirdetés

Ugye emlékszünk rá, hogy csak az elmúlt évben legalább három medvét ütöttek el a dél-erdélyi autópálya Nagyszeben és Szászváros közötti szakaszán, amely a környezetvédelmi szakértők szerint keresztezi a nagyvadak vándorlási útvonalát. Nos épp a hasonló problémák elkerülése végett a Lugos–Déva-autópálya 2-es szakaszán megépült az első olyan vadaknak szánt, út feletti átjáró – nevezzük medvezebrának –, amely épp azt a célt szolgálja, hogy az állatok zavartalanul vándorolhassanak anélkül, hogy veszélyeztetnék a forgalmat.

Így néz ki egy környezetbarát medvezebra.  

És persze az életüket. De nem ment ez ám olyan egyszerűen: a medveátjárók megépítését még a Boc-kormány idején iktatták be a sztrádaépítési tervbe, később Sorin Grindeanu (a PSD-ALDE kormány első minisztelnöke) arra panaszkodott, hogy az úgynevezett ökoduktok megépítése miatt gyakorlatilag megkétszereződtek a kiadások, „pedig medvék sincsenek a környéken”. Ami nyilván nem igaz.

Hirdetés

A környezetvédők egyébként azt javasolták, hogy az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya megépítésekor is vegyék figyelembe a nagyvadak vándorlási útvonalait és építsenek hasonló zöld folyosókat.

A Lugos–Déva-autópálya 28 kilométer hosszú 2-es szakaszából eddig 15 kilométert adtak át, a maradék 13 kilométer átadását idénre tervezik, ami persze nem jelent semmit.  

Hirdetés