Nem sikerült minden „kórokozót” kiirtani: újabb kórházi fertőtlenítős botrány robbant ki

A rendőrség lecsapott.
Hirdetés

Alig néhány évvel a Hexi Pharma-botrány után, amelyben kiderült, hogy a cég évekig a végletekig felhígított, teljesen hatástalan löttyöket adott el az ország kórházainak fertőtlenítőszerként, ami miatt vélhetően számos beteg hunyt el kórházi fertőzés miatt, újabb hasonló eset borzolja az idegeket.

Az országos rendőr-főkapitányság közölte: kedden reggel a rendőrség gazdasági bűncselekmények felderítésével foglalkozó osztálya öt helyszínen hajtott végre házkutatást Bukarestben, valamint Ilfov és Prahova megyében cégek székhelyén és magánszemélyeknél.

Az érintettek kórházi fertőtlenítőszerek gyártásával, importálásával és forgalmazásával foglalkoznak, és a gyanú szerint 2018-ban több kórháznak is olyan fertőtlenítőket, konkrétan gombaellenes szereket adtak el, amelyek nem feleltek meg az ilyen termékekkel szembeni előírásoknak.

Magyarul: bútorfényezésre talán jók lehettek, de a kórokozókat speciel nem pusztították el.

Hirdetés

A rendőrség és az ügyészség csalás, okirat-hamisítás, a betegségek elleni küzdelem ellehetetlenítése és romlott állagú termékek értékesítése miatt nyomoz.

Sorina Pintea egészségügy-miniszter elmondta: a nyomozás azt követően indult, hogy a minisztérium januárban feljelentést tett, miután egy vizsgálat nyomán kiderült: három szer nem felel meg az előírásoknak. Nem túlhígították őket, egyszerűen csak nem pusztították el a kórokozókat.

Hirdetés