Illusztráció | Főtér.ro
Ígéret szép szó
szabot
2019. március 19. kedd, 15:02
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.

Rögtön az első akadálynál, a képviselőház jogi és közigazgatási szakbizottságában elbukott az RMDSZ-nek az az autonómiatervezete, amelyet tavaly decemberben nyújtott be a parlamentbe.

A centenáriumi év végén az RMDSZ az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó részét bontotta ki törvényjavaslatában. A tervezet lakosságarányos képviseletet biztosítana a nemzeti kisebbségeknek

  • a helyi, megyei, országos és európai szintű választott intézményekben,
  • a bíróságokon és törvényszékeken,
  • munkahelyeket a kormányzati és dekoncentrált intézmények vezető testületeiben, valamint a különböző szaktárcai testületekben,
  • illetve kisebbségi statútumot, fejlesztési régiók és különleges státusú autonómiák lehetőségét. 
A jelzett szakbizottságokban gyakorlatilag csak a három magyar képviselő szavazott a tervezet elfogadására, 35-en az elutasítására voksoltak. Következik a képviselőház plénuma, majd a szenátusi szakbizottságok, végül a szenátus plénuma.
 
Bár az autonómia-tervezet benyújtását az egyik legnagyobb centenáriumi látszattevékenységnek minősítettük, az a bukásmaraton, amelyen az RMDSZ elindította, korántsem haszontalan. Csak nem az autonómiát kell a folyamat céljának tekinteni, hanem az RMDSZ-nek azt az igyekezetét, hogy lebontsa a román politikum külföldön egyeduralkodó retorikáját, miszerint Románia modellértékűen megoldotta a kisebbségi kérdést.
 
Járulékos előny az RMDSZ számára, ha a bukássorozat egy időben fut a május 26-i európai parlamenti választások kampányával.
comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.