Delejezően giccses turisztikai kampányfilm készült Romániáról (VIDEÓ)

Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hirdetés

Csak gratulálni tudunk a turisztikai minisztériumnak, hogy a tavalyi, meglehetősen gyatrára sikeredett – tényferdítésekkel, történelemhamisítással és lopott felvételekkel tarkított – centenáriumi országimázs-videó után ismét sikerült legyártatni egy rettenetesen giccses turisztikai kampányfilmet. Amely egyébként fogalmunk sincs, hogy kinek szól, a teleshopping-narráció ugyanis végig román nyelvű, nincs hozzá felirat se, szóval a célturista nagyon jól kell beszélje Eminescu nyelvét, hogy bármit is értsen ebből az egészből.

A néphagyományok közhelyes megjelenítését már megszokhattuk ezekben a videókban, az viszont érthetetlen, hogy a kisebbségiek miért nem kaptak egyetlen filmkockát sem ebben a nagy tiritarkaságban. Kicsit sajnáljuk a főhőst is, aki szegény télen-nyáron ugyanabban az öltözékben jár-kel és néha valamiért bele kell bámuljon a kamerába, mint a jó öreg indiai filmekben.

Na de enyhén szólva az sem nevezhető szerencsés húzásnak, hogy a botrányhős teniszcsillag Ilie Năstase az egyetlen celeb, aki megjelenik a filmben, Nasty renoméja ugyanis rasszista kijelentései és egyéb agymenései miatt igencsak megkopott, hogy mást ne mondjunk.

Nem igazán jött be a kisfilm az internet népének sem, a minisztérium Facebook-oldalán kommentelők közül a legtöbben (nyilván) azt kifogásolják, hogy miért nem angol nyelven készült el ez a promóciós anyag, mások szerint a narráció szövege egyszerűen olyan, mintha valamikor a ’80-as években fogant volna a Román Kommunista Párt valamelyik irodájában.  

Hirdetés