Kezdődik a próbaérettségi, folytatódik az üres lapos diáktiltakozás

Minőségibb oktatási rendszert követelnek.
Hirdetés

Miközben hétfőn a 11. és 12. osztályos gimnazisták számára elkezdődött a próbaérettségi, az Országos Diáktanács továbbra is arra biztatja a vizsgapadokba több-kevesebb gyomorideggel beülő gimnazistákat, hogy üres lapot beadva tiltakozzanak az oktatási rendszer minősége ellen.

A próbaérettségi ma a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődött, holnap következik az anyanyelvi megmérettetés, szerdán a szakiránynak megfelelő kötelező tárgyból, csütörtökön pedig a választott tárgyból lesz írásbeli vizsga – ez utóbbi csak a 12-eseknek.

Az eredményeket 29-én teszik közzé.

Már ha lesz mit, az Országos Diáktanács ugyanis továbbra is arra biztatja a diákokat, hogy ne írjanak egy betűt se, hanem üres vizsgalapot beadva tiltakozzanak az oktatásügyi rendszer hiányosságai ellen, illetve követeljék a körülmények javítását. Illetve, ha nem is üresen, de a vizsgatételek helyett a saját, jobbításra vonatkozó ötleteiket vessék papírra.

A legfőbb követelés egy olyan oktatási rendszer kiépítése, amely bizonyítja, hogy az oktatás valóban nemzeti prioritás. 

Hirdetés

Ehhez azt követelik, hogy a diákszervezetek is beleszólást kapjanak a döntéshozatali folyamatokba.

A szervezet igyekszik megnyugtatni a diákokat: semmilyen formában nem büntethetik őket azért, mert üres lapot adnak be. A vizsgajegyet ugyanis csakis a diák vagy a szülők kifejezett kérésére vezetik be az osztálynaplóba.

 

Hirdetés