Maturálók
béel
2019. március 18. hétfő, 10:01
Minőségibb oktatási rendszert követelnek.

Miközben hétfőn a 11. és 12. osztályos gimnazisták számára elkezdődött a próbaérettségi, az Országos Diáktanács továbbra is arra biztatja a vizsgapadokba több-kevesebb gyomorideggel beülő gimnazistákat, hogy üres lapot beadva tiltakozzanak az oktatási rendszer minősége ellen.

A próbaérettségi ma a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődött, holnap következik az anyanyelvi megmérettetés, szerdán a szakiránynak megfelelő kötelező tárgyból, csütörtökön pedig a választott tárgyból lesz írásbeli vizsga – ez utóbbi csak a 12-eseknek.

Az eredményeket 29-én teszik közzé.

Már ha lesz mit, az Országos Diáktanács ugyanis továbbra is arra biztatja a diákokat, hogy ne írjanak egy betűt se, hanem üres vizsgalapot beadva tiltakozzanak az oktatásügyi rendszer hiányosságai ellen, illetve követeljék a körülmények javítását. Illetve, ha nem is üresen, de a vizsgatételek helyett a saját, jobbításra vonatkozó ötleteiket vessék papírra.

A legfőbb követelés egy olyan oktatási rendszer kiépítése, amely bizonyítja, hogy az oktatás valóban nemzeti prioritás. 

Ehhez azt követelik, hogy a diákszervezetek is beleszólást kapjanak a döntéshozatali folyamatokba.

A szervezet igyekszik megnyugtatni a diákokat: semmilyen formában nem büntethetik őket azért, mert üres lapot adnak be. A vizsgajegyet ugyanis csakis a diák vagy a szülők kifejezett kérésére vezetik be az osztálynaplóba.

 
comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.