Hunyadi János neve is szerepel az új-zélandi merénylő egyik fegyverén (FRISSÍTÉS)

Törökverő történelmi személyiségek nevét festette fegyvereire.
Hirdetés

FRISSÍTÉS

Amint a felső fotón látható, Hunyadi János neve is szerepel – John Hunyadiként – a christchurchi merénylő enyik fegyerén, amelyről maga a lövöldőzú, Brenton Tarrant közölt fotót a támadás előtt.

A férfi láthatóan a törökverő vagy a törökökkel harcban álló európai történelmi személyiségekre van rákattanva. Egy másik puskájára Ştefan cel Mare román uralkodó nevét festette:

 

Negyvenkilenc ember meghalt, sokan megsérültek egy terrortámadásban pénteken, az új-zélandi Christchurchben, ahol két mecsetnél fegyveres merénylet történt.

A két mecsetnél helyi idő szerint pénteken kora délután nyitottak tüzet a támadók. Egyelőre nem tudni, hány fegyveresről van szó, de a rendőrség szerint egyikük egy 28 éves ausztráliai férfi, Brendon Tarrant, aki egy 73 oldalas rasszista, bevándorlásellenes kiáltványt is közzétett, amiből kideülr, hogy terrortámadásról van szó. A férfi 17 percen át élőben közvetítette a Facebookon, ahogy fegyverével kiszáll kocsijából és a mecsetet végigjárva tüzet nyit az emberekre.

Hirdetés

A rendőrség négy embert őrizetbe vett, egyiküket utólag elengedte.

Fura vonatkozása az eseményeknek, hogy a Brenton Tarrant által készített videón látható, hogy a fegyverei sűrűn tele vannak írva különböző történelmi személyiségek nevével. Az egyik automata fegyver tartalék tárán Şerban Cantacuzino neve olvasható, aki 1678 şs 1688 között Havasalföld uralkodója volt. Cantacuzino a törökök vazallusa volt, a török oldalon vett részt Bécs ostromában, 1683-ban, ezt úgy tűnik, nem tudta a támadó, aki vélhetően az iszlám elleni harc hőseit látta a fegyverekre festett nevekben.

Szerepel még a fegyvereken Ernst Rüdiger von Starhemberg tábornok neve is, ő védte Bécset 1683-ban, vagy a törököket az 1827-es navarinói csatában legyőző Edward Codrington admirálisé és a velencei Marcantonio Bragadin neve is, aki a ciprusi Famagustát védte a törököktől az 1570-es évek elején.

Hirdetés