Fotók: Erdély László
#sieu
Timi
2019. március 15. péntek, 16:49
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.

Amióta Ștefan Mandachi moldvai vállalkozó egy nap leforgása alatt 17 személy segítségével megépítette Moldva első méter autópályáját, és március 15-re  15 perces általános sztrájkot hirdetett, a napok múlásával egyre több cég, intézmény, bank, önkormányzat, iskola, szakszervezet, kórház, civil egyesület és üzletlánc sorakozott fel a  #șîeu hashtag alá nemcsak Moldvában, hanem az egész országban. A munkabeszüntetés mellett a közutakra is kiterjesztették a tiltakozást 15 perce megbénítva a forgalmat több nagyvárosban.

15 órától szimbolikusan felavatták a Ștefan Mandachi által épített aszfaltcsíkot, aminek az alkalmából pár száz ember vonult a Szucsáva közelében található helyszínre, mindeközben a legtöbb nagyváros utcáin tüntettek. Az egyik legforgalmasabb moldvai úton, az E583-son még a kamionok is félrehúzódtak. A Kolozsvárt Szászrégennel összekötő 16-os országúton egy traktorral zárták le a forgalmat 15 percre. Bukarest központjában az egyetemisták összefogózkodva „ember-sztrádát” alkottak.

Iașiban több ezren vonultak az utcára:

 


Bár Kolozsvár legforgalmasabb belvárosi útkereszteződéseiben a csúcsidőkben elég gyakran áll a forgalom, amiről azt gondoltuk, hogy lehetetlenség tovább fokozni, a tüntetőknek sikerült totális forgalmi káoszt teremteni a belvárosban. A nagyobb vállalkozói centrumokból az utcára vonultak az alkalmazottak, volt, ahol elfogalták az úttesteket, máshol csak az utak mellett sorakoztak fel az autópálya-építés sürgetése érdekében. Az autóbusz-forgalom is leállt. Kollégánkat egy Béke téri étterem „ejtette foglyul”, ahol az alkalmazottak 15 percre bezártak. 

Egyébként több politikus is csatlakozott a mozgalomhoz, az ellenzéki képviselők – köztük Klaus Iohannis államfő – mellett a kormányhoz közel állók is. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is kiállt a minisztérium épülete elé, Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke pedig autópálya-építés elfogadhatatlanul lassú ütemét firtatta.    

Liviu Dragnea PSD-elnök azonban támadólag nyilatkozott a tiltakozókról, szerinte míg mások cirkuszt csinálnak, addig a kormány valódi sztrádákat épít. Szerinte „azok a ravaszkodók”, akik azzal hencegnek, hogy építettek egy méter autópályát, jobban tették volna, ha pénzt adományoznak a valódi infrastruktúra-fejlesztésre.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30391
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.