Fotók: Erdély László
#sieu
Timi
2019. március 15. péntek, 16:49
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.

Amióta Ștefan Mandachi moldvai vállalkozó egy nap leforgása alatt 17 személy segítségével megépítette Moldva első méter autópályáját, és március 15-re  15 perces általános sztrájkot hirdetett, a napok múlásával egyre több cég, intézmény, bank, önkormányzat, iskola, szakszervezet, kórház, civil egyesület és üzletlánc sorakozott fel a  #șîeu hashtag alá nemcsak Moldvában, hanem az egész országban. A munkabeszüntetés mellett a közutakra is kiterjesztették a tiltakozást 15 perce megbénítva a forgalmat több nagyvárosban.

15 órától szimbolikusan felavatták a Ștefan Mandachi által épített aszfaltcsíkot, aminek az alkalmából pár száz ember vonult a Szucsáva közelében található helyszínre, mindeközben a legtöbb nagyváros utcáin tüntettek. Az egyik legforgalmasabb moldvai úton, az E583-son még a kamionok is félrehúzódtak. A Kolozsvárt Szászrégennel összekötő 16-os országúton egy traktorral zárták le a forgalmat 15 percre. Bukarest központjában az egyetemisták összefogózkodva „ember-sztrádát” alkottak.

Iașiban több ezren vonultak az utcára:

 


Bár Kolozsvár legforgalmasabb belvárosi útkereszteződéseiben a csúcsidőkben elég gyakran áll a forgalom, amiről azt gondoltuk, hogy lehetetlenség tovább fokozni, a tüntetőknek sikerült totális forgalmi káoszt teremteni a belvárosban. A nagyobb vállalkozói centrumokból az utcára vonultak az alkalmazottak, volt, ahol elfogalták az úttesteket, máshol csak az utak mellett sorakoztak fel az autópálya-építés sürgetése érdekében. Az autóbusz-forgalom is leállt. Kollégánkat egy Béke téri étterem „ejtette foglyul”, ahol az alkalmazottak 15 percre bezártak. 

Egyébként több politikus is csatlakozott a mozgalomhoz, az ellenzéki képviselők – köztük Klaus Iohannis államfő – mellett a kormányhoz közel állók is. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is kiállt a minisztérium épülete elé, Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke pedig autópálya-építés elfogadhatatlanul lassú ütemét firtatta.    

Liviu Dragnea PSD-elnök azonban támadólag nyilatkozott a tiltakozókról, szerinte míg mások cirkuszt csinálnak, addig a kormány valódi sztrádákat épít. Szerinte „azok a ravaszkodók”, akik azzal hencegnek, hogy építettek egy méter autópályát, jobban tették volna, ha pénzt adományoznak a valódi infrastruktúra-fejlesztésre.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30391
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.