Az autópályákért szóltak ma a dudák: megbénították a forgalmat több nagyvárosban (FOTÓK)

A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.
Hirdetés

Amióta Ștefan Mandachi moldvai vállalkozó egy nap leforgása alatt 17 személy segítségével megépítette Moldva első méter autópályáját, és március 15-re  15 perces általános sztrájkot hirdetett, a napok múlásával egyre több cég, intézmény, bank, önkormányzat, iskola, szakszervezet, kórház, civil egyesület és üzletlánc sorakozott fel a  #șîeu hashtag alá nemcsak Moldvában, hanem az egész országban. A munkabeszüntetés mellett a közutakra is kiterjesztették a tiltakozást 15 perce megbénítva a forgalmat több nagyvárosban.

15 órától szimbolikusan felavatták a Ștefan Mandachi által épített aszfaltcsíkot, aminek az alkalmából pár száz ember vonult a Szucsáva közelében található helyszínre, mindeközben a legtöbb nagyváros utcáin tüntettek. Az egyik legforgalmasabb moldvai úton, az E583-son még a kamionok is félrehúzódtak. A Kolozsvárt Szászrégennel összekötő 16-os országúton egy traktorral zárták le a forgalmat 15 percre. Bukarest központjában az egyetemisták összefogózkodva „ember-sztrádát” alkottak.

Iașiban több ezren vonultak az utcára:

 

Bár Kolozsvár legforgalmasabb belvárosi útkereszteződéseiben a csúcsidőkben elég gyakran áll a forgalom, amiről azt gondoltuk, hogy lehetetlenség tovább fokozni, a tüntetőknek sikerült totális forgalmi káoszt teremteni a belvárosban. A nagyobb vállalkozói centrumokból az utcára vonultak az alkalmazottak, volt, ahol elfogalták az úttesteket, máshol csak az utak mellett sorakoztak fel az autópálya-építés sürgetése érdekében. Az autóbusz-forgalom is leállt. Kollégánkat egy Béke téri étterem „ejtette foglyul”, ahol az alkalmazottak 15 percre bezártak. 

Hirdetés

Egyébként több politikus is csatlakozott a mozgalomhoz, az ellenzéki képviselők – köztük Klaus Iohannis államfő – mellett a kormányhoz közel állók is. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is kiállt a minisztérium épülete elé, Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke pedig autópálya-építés elfogadhatatlanul lassú ütemét firtatta.    

Liviu Dragnea PSD-elnök azonban támadólag nyilatkozott a tiltakozókról, szerinte míg mások cirkuszt csinálnak, addig a kormány valódi sztrádákat épít. Szerinte „azok a ravaszkodók”, akik azzal hencegnek, hogy építettek egy méter autópályát, jobban tették volna, ha pénzt adományoznak a valódi infrastruktúra-fejlesztésre.

Hirdetés