Felemelt mutatóujj
béel
2019. március 14. csütörtök, 09:12
A Nagy Stratégiai Szövetséges felsorolta a kifogásait.

Még mindig nagyon nagy gondot jelent a korrupció Romániában – emelte fel dorgálóan mutatóujját az Egyesült Államok külügyminisztériuma a 2018-as évre vonatkozó emberi jogi jelentésében.

A washingtoni külügy minden évben elkészíti jelentését arról, hogyan állt az emberi jogok helyzete a világ országaiban, ebben az igazságszolgáltatástól a korrupciós helyzeten és a sajtószabadságon át a kisebbségek sorsáig mindent megvizsgál.

A Romániára vonatkozó jelentésben még mindig kiemelt helyen áll a korrupciós helyzet, amely a dokumentum szerint még mindig súlyos gondot jelent.

Annak ellenére ugyanis, hogy korrupció miatt elítéltek már magas rangú politikusokat,

a korrupció jelensége továbbra is átszövi a teljes közszférát, különösen az egészségügyet.

Ráadásul a vonatkozó törvényeket sem alkalmazzák mindig hatékonyan, a korrupciós ügyekben született ítéletek pedig következetlenek.

Beszóltak a börtönviszonyok miatt is, és ejnyebejnyéztek egyet a tavaly augusztusi kormányellenes tüntetés csendőrség általi szétverése miatt is.

A kisebbségekről szóló fejezetben említés történik a magyar sérelmek egy részéről is, konkrétan azt említik meg, hogy

a hatóságok továbbra is akadályozzák a hivatali anyanyelv-használatot,

holott annak, illetve a kétnyelvű utcatáblák kihelyezésének kötelezőségét törvény is kimondja azon településeken, ahol a kisebbségek számaránya eléri a 20 százalékot.

A magyar sérelmek közül még Mihai Tudose volt miniszterelnök kijelentését emelik ki, amely szerint ha valahol kitűzik a magyar vagy a székely zászlót, a felelősök is ott lógnak majd mellette, illetve azt az incidenst, amikor egy voluntari-Spesi OSK labdarúgó-meccsen a Kárpátokon túli csapat stadionjának hangszóróiból magyarellenes dalok szóltak.

A jelentés futólag említést tesz arról is, hogy a kisebbségi tulajdonú, de a kommunista rendszer idején elvett ingatlanok

visszaszolgáltatási folyamata továbbra is nagyon elhúzódik.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30364
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.