Két erdélyi magyar szerző is József Attila-díjat kapott

Király Zoltán, a Király-költődinasztia tagja, illetve Sántha Attila, a Székely Szótár szerzője.
Hirdetés

A bevett szokás az, hogy ha közeleg március 15., többek között átadják az 1950-ben alapított, kiemelkedő irodalmi tevékenységért járó József Attila-díjakat Budapesten. Idén a szerdai napra esett a díjátadó ünnepség. És ismét örülhetünk, ugyanis két erdélyi alkotó is megkapta a rangos elismerést.

Egyikük az erdélyi Király-költődinasztia legifjabb tagja, Király Zoltán. Édesapja, Király László 1997-ben kapta meg a díjat. És akkor már most lehet szurkolni Király Farkasnak, a harmadik „király”-költőnek, -írónak.

Király Zoltán 1977-ben született Kolozsvárott. Iskoláit a kincses városban járta ki, majd a Helikon irodalmi folyóirat munkatársaként dolgozott, de volt az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodavezetője, ügyvezető igazgatója, majd elnöke, az Erdélyi Híradó Könyvkiadó szerkesztője, a Bretter György (jelenleg Bréda Ferenc) Irodalmi Kör elnöke, továbbá a Sétatér Egyesület elnöke.

Megjelent verskötetei: Szombat, szobámban képzelődöm (2000), Avantgárd keserves (2002), Lejárhatás (2004), Férfifiók (2009), Szívtűzoltóautó (2013).

Ezek voltak a száraz adatok. És hogy a nyájas olvasó bepillanthasson egy picit a díjazott szerző gondolat- és versvilágába, kattintson ide és böngéssze át egy beszélgetős-felolvasós költő estjéről készített beszámolónkat.

Hirdetés

A másik díjazott Sántha Attila költő. Róla azt érdemes tudni, hogy a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar–angol szakos tanári diplomát az Echinox magyar oldalainak szerkesztője volt, aztán rendesen benne volt a keze az Előretolt Helyőrség című irodalmi folyóirat alapításában. De volt ő államtitkári tanácsos a román oktatási minisztériumban, a Sapientia EMTE irodavezetője, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ügyvezetője, majd elnöke.

Megjelent kötetei: Mór dalok (1995), Münchhausen báró csodálatos versei (1995), Az ír úr (1999), Kemál és Amál (2004), Székely szótár (2004, 2015), Írások könyve. Az élet apró dolgairól (2010), Razglednicák (2013), Bühnagy székely szótár (2. átdolgozott, javított, bővített kiadás (2018).

 

Hirdetés