Ártalmatlanul sugárzott a Kolozs és Bihar megyén átfuvarozott hulladék

Nem volt veszélyes, állítja a nukleáris tevékenységet ellenőrző bizottság, de azt még nem tudják, honnan érkezett.
Hirdetés

Az Élesd melletti kesztegi Holcim cementgyár kapujában bukott le kedden az a teherautó, amely hulladékot szállított a gyárba Kolozs megyéből. A kapunál működő érzékelő a sugárzás megengedett határértékének ötszörösét mérte, ezért a gyár alkalmazottai riasztották a Bihar megyei katasztrófavédelmet, a teherautót pedig elkülönítették, írja a Ziua de Cluj.

A helyszínre kiszállt a nukleáris tevékenységet ellenőrző bizottság baleseti központjának munkatársai, és mára megállapították, hogy a sugárzás valóban magasabb a kamion körül, mint rendszerint a természetben, de nem jelentett veszélyt a lakosság vagy azoknak a munkásoknak a számára, akik kapcsolatba kerültek a szállítmánnyal, írja a Mediafax.

A környezetőrség tegnap még csak annyit tudott nyilatkozni, hogy dolgoznak annak kiderítésén, honnan is származik az ártalmatlanul sugárzó hulladék.

Ha pedig valaki azon csodálkozna, miért szállítanak egyáltalán hulladékot cementgyárba, az nézze meg a hazai Rise Project, illetve más oknyomozó műhelyeket összefogó OCCRP múlt héten publikált kisfilmjét arról, 

  • miért éri meg a cementgyáraknak hulladékot égetniük szén helyett, 
  • hogyan hat ez a környezetre és a környéken élők egészségére,
  • és hogyan vált Románia Európa szemétimportőrévé és a hulladékcsempészek egyik fő célpontjává.
 

Hirdetés