Illusztráció | A kép forrása a Holcim Facebook-oldala
Sugárzó biznisz
szabot
2019. március 13. szerda, 16:02
Nem volt veszélyes, állítja a nukleáris tevékenységet ellenőrző bizottság, de azt még nem tudják, honnan érkezett.

Az Élesd melletti kesztegi Holcim cementgyár kapujában bukott le kedden az a teherautó, amely hulladékot szállított a gyárba Kolozs megyéből. A kapunál működő érzékelő a sugárzás megengedett határértékének ötszörösét mérte, ezért a gyár alkalmazottai riasztották a Bihar megyei katasztrófavédelmet, a teherautót pedig elkülönítették, írja a Ziua de Cluj.

A helyszínre kiszállt a nukleáris tevékenységet ellenőrző bizottság baleseti központjának munkatársai, és mára megállapították, hogy a sugárzás valóban magasabb a kamion körül, mint rendszerint a természetben, de nem jelentett veszélyt a lakosság vagy azoknak a munkásoknak a számára, akik kapcsolatba kerültek a szállítmánnyal, írja a Mediafax.

A környezetőrség tegnap még csak annyit tudott nyilatkozni, hogy dolgoznak annak kiderítésén, honnan is származik az ártalmatlanul sugárzó hulladék.

Ha pedig valaki azon csodálkozna, miért szállítanak egyáltalán hulladékot cementgyárba, az nézze meg a hazai Rise Project, illetve más oknyomozó műhelyeket összefogó OCCRP múlt héten publikált kisfilmjét arról, 

  • miért éri meg a cementgyáraknak hulladékot égetniük szén helyett, 
  • hogyan hat ez a környezetre és a környéken élők egészségére,
  • és hogyan vált Románia Európa szemétimportőrévé és a hulladékcsempészek egyik fő célpontjává.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30356
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.