A nyomait is eltüntetné az aradi Szabadság-szobornak egy szélsőséges román párt

De azért rendesek, mert az esetleg engednék, hogy Magyarországra szállítsák.
Hirdetés

Különleges javaslattal kedveskedik a magyaroknak így március 15-e előestéjén a szélsőségesen magyarellenes Új Jobboldal Párt (PND): felhívásban fordultak a román illetékesekhez, hogy tüntessék el Aradról az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ott kivégzett magyar tábornokainak emlékművét.

A soviniszta zsebpárt szerint „sértő” az aradiakra nézve a vértanú tábornokok emlékműve. Azok ugyanis 40 ezer román legyilkolásáért felelősek – vették elő ismét a román mitológia vonatkozó passzusának hazugságait.

A PND nagyot akart menni, és még itt sem állt le a provokációval: szerinte „a gyilkosokat idéző március 15. és október 6.” nem lehetnek reprezentatív napok Arad számára. 

„Kérjük, hogy

tegyék meg a szükséges lépéseket a 13-ak szoborcsoportjának a lebontásához, és Magyarországra küldéséhez vagy megsemmisítéséhez”

– hívta fel a párt mindazokat, akik elrendelhetik a szoborrombolást.

A PND rugózott még egy kicsit a magyar témán: felszólította Bognár Levente aradi alpolgármestert, számoljon be arról, mennyi pénzzel támogatta az önkormányzat a magyar rendezvényeket.

Az alpolgármester az Aradihirek.ro portálnak elmondta: a párttá bejegyzett szélsőjobboldali mozgalomnak Aradon nincs tömegbázisa, a választott és kinevezett román elöljárók sem veszik komolyan, de

az ilyen megnyilvánulásokkal el tudják érni a feszültség szítását, a közhangulat megmérgezését.

Hirdetés

Szerinte az idei romániai választások, a március 15-i magyar nemzeti ünnep közeledte, illetve az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc vérbefojátásnak október 6-i 170. évfordulója miatt erősödtek fel a magyarellenes hangok.

Az aradi Szabadság-szobrot, Zala György alkotását 1890. október 6-án avatták fel a színház háta mögötti Szabadság téren.

A román közigazgatás bevezetése után, 1921-ben a Brătianu-kormány a lebontás mellett döntött, és bedeszkázták a

szoborcsoportot, majd 1925-ben szétszedték. 74 évig különböző helyeken, leghosszabb ideig az aradi várban őrizte darabjait a román hadsere, mígnem 1999. október elsején a magyar és a román kormány közti megállapodás értelmében kiszabadították az allegorikus szoboralakokat. Több évig tartó restaurálást követően 2004-ben állították fel ismét köztéren Aradon: de nem eredeti helyén, hanem a volt Attila, később Tűzoltók terén, ahol létrehozták a Román–magyar megbékélési parkot is. 

A szobor azóta is szúrja a román szélsőségesek szemét, előfordult, hogy a román nemzeti színekre lefestve gyalázták meg az alkotást.

 

Hirdetés