A prefektus ránézett a naptárra, és azonnal elkezdte a zászlóhisztit

Jean-Adrian Andreinak van egy régi szokása, hogy március 15. környékén megfenyegeti a polgármestereket, aztán bírságol is.
Hirdetés

Vannak dolgok, amik soha nem változnak ebben az országban, ilyen például az a prefektusi szokás a Székelyföldön, hogy a magyar nemzeti ünnepet megelőzően gyorsan el kell kezdeni hisztizni a zászlóhasználat miatt. Ez persze most sincs másképp: Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus szerdán körlevélben szólította fel a megye összes polgármesterét, hogy tartsák be a román lobogó kitűzésére és a himnusz eléneklésére vonatkozó törvény előírásait.

A kormánymegbízott figyelmeztette az elöljárókat, hogy más államok lobogóját csak a román zászlóval együtt szabad kitűzni, kizárólag hivatalos látogatások, nemzetközi konferenciák vagy ünnepségek alkalmával a hivatalos intézmények épületeire, vagy a közterekre.

A székelyföldi prefektusok már a tavaly is túlzásba vitték a magyar zászlók miatti hisztit március 15. környékén: a kézdivásárhelyi, a székelyudvarhelyi és a sepsiszentgyörgyi polgármestert a maximális – azaz 5000 lejes – pénzbírsággal „ajándékozta” meg a prefektúra, mert az ünnepi rendezvényen nem tettek román zászlót minden magyar lobogó mellé. 

Az elöljárók akkor arra emlékeztették a kormánymegbízottakat, hogy a zászlótörvény alapján bírságolt, de a törvény végrehajtási utasításait rögzítő, 2001-ben elfogadott kormányhatározat 2002-es kiegészítése kitér arra, hogy

„azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”. 

Hirdetés