Azt a csillagát!
gycsaba
2019. március 8. péntek, 19:12
Gyorsan átírta a terveket a marosvásárhelyi városháza: már nem látható a térkőből frissen kirakott székely jelkép.

Bizony úgy lett, ahogy sejtettük, Marosvásárhelyen tényleg bármi megtörténhet: bár az eredeti terv szerint a vértanúk vásárhelyi obeliszkje köré a székely zászlón is szereplő nyolcszögű nap alakban raktak le térköveket, a városháza péntek délutánra már át is alakította a területet.

Erről Dan Mașca, a Szabad Emberek Pártjának (POL) elnöke közölt fotókat a Facebook-oldalán, ezeken jól látszik, hogy már a csillag szárai közötti területet is kirakták térkövekkel.

Időközben leszerelték azt a kétnyelvű fémtáblát is, amely korábban az emlékműtől pár méterre lévő csorgóra került fel.

Beszédes volt egyébként, hogy Sergiu Papuc alpolgármester a Zi-de-zi.ro helyi portálnak korábban azt mondta,

nem akarja, hogy a November 7 negyedet úgynevezett Székelyfölddé alakítsák, ezért újra átnézik a terveket.

Mi több, az Agendademures.ro megtudta, Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója ezután helyszíni szemlét is tartott, majd elrendelte az eredeti tervek átrajzolását és a kétnyelvű tábla levételét.

Ehhez képest Cosmin Blaga, a városháza szóvivője pénteken délután a Székelyhonnak még azt mondta,

a magyarok iránti tiszteletből fogtak neki a térrendezésnek,

sőt azt is hangsúlyozta, hogy a vértanúk emlékművénél elkezdett munkálatok tervében benne van a nyolcágú csillag formájú tér kialakítása és a kétnyelvű felirat is.

Azt is megígérte, hogy a munkálatokat vasárnapra befejezik, amikor a Székely Szabadság Napja alkalmával megemlékezést tartanak a helyszínen, a Székely Nemzeti Tanács szervezésében. Március 15-én az RMDSZ tartja itt a nemzeti ünnep alkalmából a központi rendezvényét, amelyre Szijjártó Péter külügyminisztert is várják. Izsák Balázs SZNT-elnök jogsértőnek és provokatívnak nevezte csütörtökön a székely jelképek eltávolítását.  

comments powered by Disqus
Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.
Ha azt hittük, hogy a korrupcióellenesek makulátlan múlttal rendelkeznek, olvassuk el, mit derített ki Dan Barnáról a Rise Projekt.
Az ország, ahol Drakula, Jézus Krisztus, a Ferrari és a szekér egyáltalán nem véletlenül találkozik a csipkés márványpalota udvarán. Radu Paraschivescu írása.
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Egy megtévedt kisember pokoljárásán keresztül beszél a magyar közállapotokról a magyar blues „atyja”.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.