Romániai álhírterjesztőkre csukta rá az ajtót a Facebook

Hamis és valódi felhasználói profilok szervezetten nyomták a PSD-propagandát.
Hirdetés

137 brit és román felhasználót, oldalt és csoportot törölt a Facebookról és az Instagramról a Facebook biztonsági csapata, mert álhíreket terjesztettek, jelentette be csütörtökön a csapat főnöke, Nathaniel Gleicher. A Gleichert kérdező HotNews.ro közölte egyik illusztráció szerint ráadásul az egyik oldalnak pont Anti Fake News volt a neve.

Romániából 26 felhasználói profilt, négy Facebook-oldalt és egy csoportot törölt a cég, mert ezek hálózatban terjesztettek félrevezető és álhíreket. A felhasználói profilok között volt hamis, és volt valódi is, amelyeket a PSD-hez közel állók hoztak létre, mondta Gleicher. 

Híroldalakhoz hasonlókat hoztak létre, de elfogultan PSD-támogató tartalmakat osztottak meg, miközben mindent megtettek, hogy a saját identitásukat elrejtsék. A cég viszont kiderítette, hogy ennek a tevékenységnek egy része a kormányzó PSD egyik emberéhez köthető, nyilatkozta Gleicher a HotNews.ro-nak.

Ezeknek a felhasználóknak összesen 1500 követője volt, a megosztott tartalmakat pedig Facebook-hirdetésben is népszerűsítették. Erre hat év alatt összesen 650  dollárt költöttek, az első ilyen hirdetés ugyanis 2013-ból származik, az utolsó 2019-ből.

A felhasználói profilok törléséig a Facebook fokozatosan jut el. Először automatikus rendszerek jelzik, ha furcsa viselkedést észlelnek, majd ezeket a Facebook civil szervezetekkel és független nyomozókkal ellenőrizteti.

Hirdetés

A biztonsági szakember igennel válaszolt a HotNews kérdésére, miszerint kiemelten foglalkoznak Romániával az év végi elnökválasztás miatt, és új eszközöket is bevetnek a politikai hirdetések és forrásaik hitelességének megállapítására.

 

Hirdetés