Finomkodik a hackertámadásokkal a SRI

Közintézményeket hackelgetnek keletről, ismerte el a SRI, de semmi többet.
Hirdetés

Fura kis közleményről számol be a Mediafax: a SRI tudatja, hogy igen, Romániát is célba vették külföldi hackertámadások. 2018-ban több ilyen támadás érkezett „a keleti térségből”, főként közintézmények informatikai hálózatait vírusozták azzal a céllal, hogy onnan információkat lopjanak.

De a közlemény sem azt nem pontosítja, mit ért keleti térségen, sem azt, milyen hazai közintézmények kerültek célpontba, sem azt, hogy sikerült-e a támadóknak adatokat lopniuk, vagy megakadályozták őket ebben. Mindössze annyit árul el a közlemény, hogy az egyik esetben mesterséges intelligencia segítségével azonosították a vírust. 2016-tól szaporodtak el az ilyen jellegű támadások, jegyzik meg, a célpontok pedig leggyakrabban a nyugati államok.

Hozzáteszik, hogy ilyen támadásokhoz jelentős emberi, technológiai és anyagi erőforrásokra van szükség, a hackerek egyszerre mintegy kétezer szervert használnak, és az egész akár több százmillió euróba is kerülhet. Vagyis jó nagy és/vagy gazdag keleti államra gondoljunk, sugalmazza a SRI.

És hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a nem tipikus hírnököket:

Hirdetés

A SRI szavahihetőségének az sem tesz túl jót, hogy az intézmény berkeiben is „áldoktort” fogtak: volt főtitkárának, Dumitru Dumbravának vonja vissza a doktori címét az ebben illetékes, diplomahitelesítő bizottság, mivel bizonyítottnak látja, hogy a titkosszolgálat immár tartalékos tábornoka plagizálta a doktori disszertációját.

Dumbravă tábornok fogalmazott úgy egy 2015-ös interjúban, hogy a bíróságok is „taktikai mezőt” jelentenek, majd azzal vádolták meg, hogy saját hálózata van a bírák között, akiknek időnként megmondja, hogyan ítéljenek bizonyos ügyekben. A parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottsága 2017 novemberében hallgatta meg, majd kérte a lemondását, ő ezt 2018 augusztusában tette meg. Tavaly szeptembertől tartalékba vonult.

Hirdetés