Tüntetés Kolozsváron | Fotók: Szabó Tünde
Igazság, ügy
béel
2019. február 25. hétfő, 07:52
A kabinet derült égből villámcsapásként fogadott el sürgősségi rendeletet, az ellenzéki tüntetők immár rutinszerűen vonultak utcára.

Lassan tavaszodik, úgyhogy ismét kezdenek erőre kapni a kormányellenes tüntetések: ismét több ezer kormányellenes tüntető vonult utcára Bukarestben és az ország több városában az igazságügyi törvények múlt heti, rajtaütésszerű módosítása miatt.

Bukarestben néhány ezren tüntettek a kormánypalota előtt, ahol az igazságügyi törvényeket módosító kormányrendeletet szidták, de kijutott a nem túl baráti hangvételű megemlékezésekből Liviu Dragneának, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének is.

A demonstrálók szolidaritásukat fejezték ki a bírákkal és ügyészekkel,

akik pénteken az ország több városában néma tüntetéssel, munkabeszüntetéssel tiltakoztak a megkérdezésük nélkül, titokban előkészített jogszabály ellen.

A tüntetésen, amely a csendőrség szerint amúgy törvénytelenül zajlott, majdnem erőszakos incidens is történt: a résztvevők egy, magát kontrollálni mérsékelten képes része rátámadt a kormány hűséges szócsöveként számon tartott Antena 3 hírtelevízió munkatársaira és közvetítőkocsijára. A komolyabb bajokat a csendőrség közbelépése akadályozta meg.

Nagyszebenben, Kolozsváron, Temesváron és Jászvásáron is több ezren vonultak utcára, és más városokban is tüntettek.

A kormány által kedden elfogadott sürgősségi rendelet lényege az, hogy egyrészt megszünteti azt a gyakorlatot, hogy a főügyészi tisztségekbe ideiglenes ügyvivőket nevezzenek ki, azaz kötelezővé teszi, hogy a lehető leghamarabb teljes jogú ügyész kerüljön az érintett tisztségekbe.

Ezzel annak szeretnék elejét venni, hogy az államfő megtagadhassa a kormány jelöltjeinek kinevezését,

mint ahogy az jelenleg is történik az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze esetében.

Egy másik módosítás szerint korábban ügyészként dolgozó jelenleg bírák is lehetnek főügyészek – ez a szakmai szerint ugyanakkor ellentétes a bírák és ügyészek szakmai pályafutásának kettéválasztására vonatkozó elvvel.

Ennek folyománya, hogy a továbbiakban a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) részéről már nem az ügyészi osztály, hanem a bírákból és ügyészekből álló plénum bírálja el a főügyészjelölteket szakmai szempontból.

Tüntetők Kolozsváron

És ami szintén nem mellékes: hatáskörének megnövelésével gyakorlatilag kivonja a legfőbb ügyész hatásköre alól a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségek felderítésére létrehozott ügyészséget, amely jelenleg azzal vonja magára az ellenzéki erők haragját, hogy az európai főügyészi tisztségre pályázó volt DNA-főügyész, Laura Codruţa Kövesi ellen folytat eljárást hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás miatt.

Ezért a vasárnap esti demonstrációk egyben Kövesi melletti szimpátiatüntetések is voltak.

comments powered by Disqus
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.