Kisebb csatát nyertek az ügyészek a kormánnyal szemben, de ezzel még nincs vége

Visszavonnak egy cikkelyt a vitatott igazságügyi jogszabályból.
Hirdetés

Engedett a bírák és ügyészek nyomásának, és a vitatott kormányrendelet 54-es cikkelyének visszavonását ígérte Tudorel Toader igazságügyi miniszter miután Viorica Dăncilă kormányfővel közösen konzultált a harmadik hatalmi ág képviselőivel.

A hétvégén több városban több ezer személyt rántott az utcára az, hogy a kormány ismét úgy módosította volna az igazságszolgáltatás működését, hogy nem kérdezte meg az érintetteket, és figyelmen kívül hagyta volna a brüsszeli javaslatokat. De valószínűleg nem ez győzte meg Toaderéket arról, hogy rossz útra tévedtek, hanem az, hogy országszerte részleges munkabeszüntetést jelentettek be az ügyészek.

A konzultáción nem vett részt minden szakmai szervezet arra hivatkozva, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége nem alku tárgya, és inkább a rendelet kiadása előtt, nem pedig hatályba lépése után kellett volna egyeztetni a szakma képviselőivel, ennek ellenére

egy fontos eredményt sikerült elérni: visszavonják a rendelet 54-es cikkelyét,

amely lehetővé tette volna, hogy egy bíró főügyészi tisztséget foglaljon el. Ez az ügyészi és a bírói pálya összemosásával ért volna fel.

Hirdetés

Ezzel azonban az igazságügyi reform úthengere tovább haladhat, mindössze a legvitatottabb pontról mondott le a kormány. A többi kifogásolt rendelkezés visszavonására a tárcavezető nem tett ígéretet, arra viszont igen, hogy ezentúl a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM) is tájékoztatja az igazságügyi törvényeket módosító jogszabály-tervezetekről, öt nappal az elfogadásuk előtt.

Az ügyészek megkérdezése nélkül, titokban előkészített jogszabály

ellen a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) karszalaggal és részleges munkabeszüntetéssel tiltakozott – pontosabban tiltakozást helyezett kilátásba – csatlakozva a kolozsvári törvényszékhez, valamint a bukaresti második kerületi, a dési, kolozsvári, târgoviștei és szamosújvári bíróság dolgozóihoz, illetve tucatnyi vidéki ügyészséghez.

Az ügyészek nem csak a most visszavont cikkelyt kifogásolták, hanem többek között azt is, hogy az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészséget hoznak létre.

Hirdetés