Idén is van magyar vonatkozása az Oscar-díjnak!

Nem, nem az, hogy Freddie Mercury egyszer elénekelte a Tavaszi szél vizet árasztot.
Hirdetés

Miután Nemes Jeles László filmje, a Saul fia 2016-ban lett Oscar-díjas a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, egy évvel később Deák Kristóf emelhette magasba a szobrocskát Mindenki című, rövidfilmjéért, tavaly pedig Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása versenyezett a legrangosabb hollywoodi elismerésért (de nem nyert), idén nem volt magyar alkotás vagy alkotó a jelöltek között.

Na de!

Bár el lehet szórakozni azzal, hogy a filmek végén felgördülő stáblistán magyar neveket találjunk (mert mindig van!), most nem kell ennyire mélyre ásnunk. A Legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában ugyanis a Free Solo című alkotás nyert, amelynek készítője a Jimmy Chin – Elizabeth Chai Vasarhelyi házaspár.

A new york-i páros hölgytagja pedig félig magyar,

édesapja Vásárhelyi A. Miklós, a Rutgers Egyetem számviteli és információs technológiai professzora, akit 2005-ben a Magyar Köztársasági érdemrend tisztikeresztjével tüntettek ki az informatika terén végzett kiemelkedő kutatásaiért és a magyar-amerikai informatikai kapcsolatok előmozdításáért. Elizabeth Chai Vasarhelyi édesanyja a hong-kongi származású Marina C. Vasarhelyi pénzügyi szakember.

 

 

Hirdetés

A Free Solo főszereplője egy hegymászó, Alex Honnold, aki a világon elsőként, felszerelés nélkül, egyedül mászta meg az alpinista világ egyik mumusát, a 900 méter magas El Capitant a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban.

Az idei Oscar-díjasok listájáért kattintson át az erdélyi filmes portálra, a Filmtettre.

 

Hirdetés