Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin
Free Solo
fsandor
2019. február 25. hétfő, 10:47
Nem, nem az, hogy Freddie Mercury egyszer elénekelte a Tavaszi szél vizet árasztot.

Miután Nemes Jeles László filmje, a Saul fia 2016-ban lett Oscar-díjas a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, egy évvel később Deák Kristóf emelhette magasba a szobrocskát Mindenki című, rövidfilmjéért, tavaly pedig Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása versenyezett a legrangosabb hollywoodi elismerésért (de nem nyert), idén nem volt magyar alkotás vagy alkotó a jelöltek között.

Na de!

Bár el lehet szórakozni azzal, hogy a filmek végén felgördülő stáblistán magyar neveket találjunk (mert mindig van!), most nem kell ennyire mélyre ásnunk. A Legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában ugyanis a Free Solo című alkotás nyert, amelynek készítője a Jimmy Chin – Elizabeth Chai Vasarhelyi házaspár.

A new york-i páros hölgytagja pedig félig magyar,

édesapja Vásárhelyi A. Miklós, a Rutgers Egyetem számviteli és információs technológiai professzora, akit 2005-ben a Magyar Köztársasági érdemrend tisztikeresztjével tüntettek ki az informatika terén végzett kiemelkedő kutatásaiért és a magyar-amerikai informatikai kapcsolatok előmozdításáért. Elizabeth Chai Vasarhelyi édesanyja a hong-kongi származású Marina C. Vasarhelyi pénzügyi szakember.

 

 

A Free Solo főszereplője egy hegymászó, Alex Honnold, aki a világon elsőként, felszerelés nélkül, egyedül mászta meg az alpinista világ egyik mumusát, a 900 méter magas El Capitant a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban.

Az idei Oscar-díjasok listájáért kattintson át az erdélyi filmes portálra, a Filmtettre.

 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.