Iohannis valószínűleg nem koncentrált eléggé: hát nem kinevezte az új minisztereket?

Hát hol marad a kormányszívatás?
Hirdetés

Jó három hónapja tartó kutyakomédiának vetett véget csütörtökön este Klaus Iohannis államfő: miután a hét elején  a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfő által elutasított Lia Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszter és Mircea Drăghici pártpénztáros helyett új jelölteket nevezett meg a régiófejlesztésért is felelős miniszterelnök-helyettesi és a közlekedési miniszteri tisztségre, az ő kinevezésüket már aláírta. A miniszterelnök-helyettes így Daniel Suciu, a PSD képviselőházi frakcióvezetője, a közlekedési miniszter pedig  Răzvan Cuc lesz, aki 2017-ben egyszer már vezette ezt a minisztériumot, de még a párttársai is elégedetlenek voltak vele, úgyhogy lemondatták.

Éppen ezért számítottak sokan arra, hogy Iohannis most is elutasítja a kinevezést, arra hivatkozva, hogy ha egyszer már a PSD-sek is alkalmatlannak minősítették a tisztségre, akkor ő miért bólintson rá?

A cirkusz még a tavalyi év végén kezdődött, amikor a szociáldemokraták a tavalyi novemberben több miniszterüket is lecserélték, Iohannis azonban az e két minisztérium élére javasolt jelölteket alkalmatlanságukra hivatkozva visszadobta.

Miután a miniszterelnök hiába jelölte újra őket többször is, előbb a párt üdvöskéje, Lia Olguţa Vasilescu jelentette be, hogy Liviu Dragnea rábeszélése nyomán önként a visszalépés mellett döntött, és nem akar miniszterelnök-helyettes lenni, majd Mircea Drăghici is közölte, hogy nem pályázik a közlekedési tárca élére.

Hirdetés

Azért Iohannis most sem siette el: a tárcák élén álló ideiglenes miniszterek mandátumának utolsó napján hozta meg döntését. Az alkotmány szerint egy megüresedett miniszteri posztot legfeljebb 45 napig tölthet be ideiglenesen egy másik kormánytag. 

Azért a miniszterek kinevezése még koránt sem jelenti azt, hogy szent a béka a kormány és a jobboldali elnök között: csupán annyi történt, hogy Iohannis újabb témát talált, amivel szívathatja a kormányoldalt.

Hirdetés