Iskola a léthatáron
gycsaba
2019. február 19. kedd, 20:53
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Úgy tűnik, hogy néhány kacskaringó után napvilágot láthat az a törvény, amely előírja, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvén működő osztályokat csak az oktatási minisztérium kisebbségi államtitkársága, a Nemzeti Kisebbségi Tanács oktatási szakbizottsága vagy az illető kisebbség parlamenti képviseletét ellátó szervezet jóváhagyásával lehet átszervezni vagy megszüntetni.
 
A szenátus döntéshozó kamaraként ismét megszavazta a törvényt, és erre azért volt szükség, mert tavaly júniusban először elfogadott jogszabályt Klaus Iohannis elnök visszaküldte a parlamentnek – emlékeztetett közleményében az RMDSZ. Akkor Iohannis – egészen pontosan az államfői hivatal – amiatt akadékoskodott, hogy a tervezet eredeti szövegében a „nyelvi vagy nemzeti kisebbségek” kifejezés szerepelt, holott a közoktatási kerettörvény nem határozza meg a „nyelvi kisebbségek” fogalmat.
 
Most ismét Iohannis elé kerül a másodszor elfogadott jogszabály, így az államfő nem tagadhatja meg a kihirdetését.
 
Az RMDSZ szerint a törvény főleg a szórványban működő oktatási intézményeknek biztosít kedvező feltételeket, hiszen ott a minimális osztálylétszám biztosítása problémát jelenthet. A jogszabály lehetővé teszi például azt, hogy az RMDSZ vagy az iskola igazgatóságának kérésére a minisztérium engedélyezheti a kisebb létszámmal működő osztályok működését. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30005
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.