Ilyen is rég volt, ha egyáltalán: elismerték a kórházon belüli fertőzést, bezárták a tüdőgyógyászat műtőjét

Két pánciens is belehalt a fertőzésbe múlt héten.
Hirdetés
Leállították kedden a bukaresti Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézet műtőjét és intenzív osztályát kórházon belüli fertőzés miatt, közölte az egészségügyi minisztérium. A tárcát a bukaresti közegészségügyi igazgatóság értesítette, hogy kimutatták az Acinetobacter baumanii baktériumot úgy a kórház saját, 12-én vett mintájának ellenőrzésekor, mint ahogy a közegészségügyisek 13-án vett mintájában.
 
A műtőt és az intenzív osztályt csak egy nagyon alapos takarítás és teljes fertőtlenítés után nyitják újra, azt pedig újabb ellenőrzés követi.
 
A tüdőgyógyászatot és az egészségügyi minisztériumot pénteken értesítette a közegészségügyi hivatal, hogy ellenőrzést folytat, és korlátozták a betegek felvételét az intenzív osztályra. A kórház igazgatója nemcsak hogy elismerte a nozokomiális fertőzést az intézetében, hanem egyből jelentette is a közegészségügyi hivatalnak, hangsúlyozta Sorina Pintea miniszter. 
 
Nem véletlenül hangsúlyozta, Románia ugyanis olyan mértékben tagadja a kórházon belüli fertőzéseket, hogy az országos statisztika mindig messze jobb, mint az európai átlag. Csak közben a kórházakban is irdatlanul magas az antibiotikumos kezelések aránya, amely viszont jelentős nozokomiális fertőzésekre utal. A 2015 novemberi Colectiv-tűz külföldi kórházakba kikerült sérültjeiről és áldozatairól is rendre derült ki, hogy súlyos fertőzéseket szedtek össze a bukaresti kórházakban.
 
A bukaresti tüdőgyógyászati intézet intenzív osztályán múlt héten két páciens hunyt el, és két másikat is az Acinetobacter baumanii baktérium okozta fertőzés miatt kezelnek.

Hirdetés