Illusztráció | Főtér.ro
biztos ami titkos
szabot
2019. február 18. hétfő, 20:21
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.

Feloldják a romániai zsidó közösségekre vonatkozó, 1938 és 1989 között hozott kormányszintű döntéseket, szavazta meg egyhangúlag hétfő délután a szenátus.

Pontosabban azoknak az információknak a titkosságát oldják fel, amelyek minisztertanács, kabinettanács vagy államtanács által elfogadott, kapott, létrehozott vagy átküldött dokumentumokban szerepelnek Románia Országos Levéltárában vagy a kormányfőtitkárságon.

A kezdeményezést még a képviselőház is meg kell, hogy szavazza, vagyis Romániában még mindig nem lehet tanulmányozni a zsidó közösségeket (izraelita egyházat, egyesületeket, alapítványokat), közösségi életüket érintő, 80 évvel ezelőtt (!) hozott kormánydöntéseket.

Ezeknek az információknak a tanulmányozása már nem jelent veszélyt a nemzetbiztonságra, az ország védelmére, a közrendre vagy az információval rendelkező testületekre, a titkosítás fenntartása már nem szükséges a mai politikai, társadalmi és törvényhozási viszonyok közepette, áll a két kezdeményező, a szociáldemokrata Daniel Căprar és a zsidó közösséget képviselő Silviu Vexler javaslatának indoklásában.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29990
Mert adni ad. Mutatjuk, hogy mennyit.
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.